Шмитов задатак је да декласира Српску, Српска неће посустати пред притисцима

03.09.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је задатак Кристијана Шмита да декласира Српску, да нису тачне Шмитове изјаве о непостојању границе међу ентитетима, али да Српска неће посустати пред притисцима.

– Анекс два Дејтонског мировног споразума каже да постоји линија разграничења – разграничење је овдје кључно. Неко је сматрао да је нормално да ово разграничи. Неки, као што је Шмит, покушавају то нешто да обједине по цијену да униште све од једног народа. У Сарајеву имате оне који стално аплаудирају његовим будалаштинама и лажима, спремни да прихвате да им странац наметне закон – рекао је Додик на Јахорини гдје је учествовао на “Сабору младих Српске”.

Додик је констатовао да они који аплаудирају Шмиту очекују да Срби имају проблеме.

– Шмит је доведен као лажан и његов задатак је да лаже. Он не оклијева да лаже. Његов задатак је да Републику Српску доведе до бесмисла, да јој узме имовину, затвори предсједника – рекао је Додик.

Додик је констатовао да је Шмитово наметање закона удар на Републику Српску, те упозорио да је наметање закона о кажњавању непоштовања његових одлука само припрема за будућа наметања.

– Сутра ће да наметне да имовина та и та припада БиХ, а ви не смијете да писнете – поручио је Додик и додао да су му све санкције и наметнуте јер није дозволио да Српска буде доведена у позицију “празне љуштуре”.

Предсједник Српске је подсјетио да Савјет безбједности УН није именовао Шмита и да он није високи представник, те да самим тим није ни битно шта он каже.

– Они морају знати да се ми нећемо дати и да се нећемо препустити тим лажима. Зашто он мисли да ми не смијемо да дјелујемо када он лаже? Мисле да ћемо ми пустити да нам узму имовину и да ћемо да поштујмо одлуку суда из Стразбура, одлуку коју нису прихватиле ни европске земље. Већина земаља није ни потписала одлуку да постоји тај суд – рекао је Додик.

Он је поручио да Република Српска неће посустати пред притисцима.

– Причајте о сепарцији, о сецесији, али Република Српска мора да буде поштована – рекао је Додик.

Подијели: