Смјена Лагумџије, Конаковића и Бећировића услов за наставак разговора

11.06.2024.

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да очекује смјене кључних људи који су тајно, илегално и кршећи Устав БиХ учествовали у активностима усвајања резолуције о Сребреници, те нагласио да је то минимум послије којег би могли да буду настављени разговори коалиционих партнера на нивоу БиХ.

“Ако хоће даље да разговарамо, мора да се утврди одговорност за рушење Устава БиХ, односно да се смијене амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија и министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић јер су прекршили Устав. Као и да почне процедура смјене Дениса Бећировића са мјеста предсједавајућег Предсједништва БиХ”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Лидер СНСД-а је истакао да је то минимум.

“Можда након тога да сједнемо и причамо о нечему. Све друго не долази у обзир”, рекао је Додик.

Он је навео да ово без проблема може да понови и у Мостару, гдје је предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић најавио могућност одржавања састанка коалиционих партнера који чине власт на нивоу БиХ.

“Нисам против састанака са коалиционим партнерима на нивоу БиХ, али не знам шта више можемо да урадимо. Поновићу, мора неко да одговара за рушење Устава и што је преварио УН, јер то тамо није била БиХ, већ само Бошњаци – муслимани”, рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да има емпатију и да не жели да вријеђа никога од страдалих Бошњака, али да је усвајање резолуције о Сребреници политичка одлука Генералне скупштине УН.

“Ова одлука је ништавна јер нема квалификовану већину с обзиром на то да је 109 земаља гласало против или није било за резолуцију, док су на другој страни биле 84 земље. То говори и о томе да је Америка пропала јер није могла да обезбиједи довољно гласова `за`. Прије пет година то би било немогуће”, рекао је Додик.

Он је навео да сада ни убјеђивање Америке није довело до тога и то захваљујући активностима које је спровео предсједник Србије Александар Вучић коме је изразио захвалност.

“БиХ су срушили Марфи и резолуција”

Додик је поручио данас да су БиХ срушили амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи и резолуција о Сребреници у УН, након чега Српска и Срби немају разлога да дијеле територију и државно-политички систем са Бошњацима.

“Ово је најјасније истакла Декларација усвојена на Свесрпском сабору у Београду, у којој је речено да се одбацује резолуција о Сребреници”, рекао је Додик данас новинарима у Бањалуци, коментаришући реаговање америчке амбасаде на Декларацију усвојену на Свесрпском сабору.

Додик је рекао да Марфи и Амбасада САД у БиХ нису ти који тумаче Дејтонски споразум, у којем је наведено да су стране тог уговора Република Српска и ФБиХ.

“Само ми нашим договорима и уговорима можемо да мијењамо или било шта урадимо са Дејтонским споразумом”, рекао је Додик.

Додик тврди да је Марфи урушио Дејтонски мировни споразум.

“Наравно да се крије иза тога. Он мисли да треба да поравна Републику Српску, Милорада Додика и неке друге. Када Марфи оде у САД, вјероватно ће одговарати за оно шта је урадио. Ми смо припремили обимну документацију коју ћемо прослиједити њиховим државним органима”, навео је Додик и истакао да “Марфи овдје путем неких мјењачница мијења доларе и злоупотребљава новац”.

Додик тврди да је Марфи већ смијењен и да се ушло у процедуру избора новог америчког амбасадора у БиХ, али је, како каже, својим везама тамо успио да обезбиједи да остане још мјесец-два у нади да ће направити још више зла српском народу.

“Унутрашња питања Републике Српске Марфија се не тичу. Одавно се зна да Срби теже ка томе да Српску ојачају. Шта је ту ненормално? То се не свиђа Марфију, а нама се веома свиђа, пошто Српска није успјела у дејтонској конструкцији БиХ да афирмише своју стабилност и независност, да има право на свој живот”, рекао је Додик.

Он је рекао да је амерички амбасадор у БиХ једино успио да додатно завади Бошњаке, Србе и Хрвате, укидајући већ раније постигнути договор.

“Чекамо тренутак да реализујемо оно што најављујемо годинама, зато што ћемо процијенити реалне околности да то урадимо”, истакао је Додик.

Амбасада САД у БиХ је поводом Декларације са Свесрпског сабора истакла да усвојени закључци Декларације представљају смишљени напад на Дејтонски споразум и институције БиХ, и да је то опасно.

Подијели: