СНСД апсолутни побједник Општих избора

10.10.2022.

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас у Београду да је Република Српска по свим параметрима стабилна и да нема изазова који би могао да угрози њено функционисање, а да је СНСД из протеклих избора изашао као неприкосновени побједник.

– СНСД је партија која представља снагу народа и снагу државе и то је разлог зашто смо апсолутни побједници Општих избора. Имамо и 20.000 гласова више него најснажнија партија у ФБиХ, што значи да смо најјача партија у читавој БиХ – истакао је Додик.

Када је ријеч о избору за предсједника Републике Српске, Додик је поручио да је он био кандидат и да је побиједи.

– Неприхватљиво је да се пребројавање резултата врши овако споро, али то говори о немоћи саме БиХ – сматра Додик.

Додик је рекао је да је у Београд дошао да би прекинуо спекулације, те нагласио да је атмосфера коју ствара опозиција у Републици Српској индукована са стране.

– Ово је резултат узурпације странаца у власт БиХ, с обзиром да БиХ нема ништа са избором кандидата за предсједника Српске и кандидата за Народну скупштину – рекао је Додик.

Поновио је да ЦИК није изабран законито и у њеном избору су учествовали странци који су чланове ЦИК-а поставили претежно из партија опозиције.

– На нивоу ЦИК-а из ФБиХ ангажовани су људи који су били истакнути функционери СДА што је апсурдно – сматра Додик.

Нагласио је да је опозиција прогласила изборну побједу у 22 сата што је апсолутно немогуће.

– Народ је током кампање и посјећености трибина, наших и опозиционих, показао какву подршку имају једни, а какву други сматра Додик и додао да се само један кандидат од 31 кандидата за предсједника Српске буни.

– Ја нисам њихов проблем, они проблем имају са ЦИК-ом и њима треба да се обрате. Њихови људи су ангажовани у ЦИК-у – каже Додик.

Сматра да није логично да СНСД убједљиво добије изборе на свим нивоима, а да је проблематично само то што је он изабран на мјесто предсједника.

БиХ, каже Додик, може да постоји само на дејтонским принципима, а интервенционизам странаца ће је уништити.

Обојене револуције не могу проћи у Српској

Било каква обојена револуција у Републици Срској не може проћи, а ја да се бојим не би био овдје, поручио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на конференцији за новинаре у Београду.

– Обојене револуције смо сви гледали. Обојена револуција у Републици Српској не може проћи. Нисам тип који се не плаши, али немам разлога да прихватим политички мотивисане притиске као разлог за одустајање од става. Кад би ме скинули, а имају намјеру, онда би морали да се навикну на једног новог Милорада Додика који би, рецимо, био предсједник НВО која би се борила за независност Републике Српске – рекао је Додик.

Каже и да је могуће да ће Кристијан Шмит отићи у ЦИК да им наложи шта треба да раде.

– Отићи ће тамо да врши притисак јер они увијек покушавају да се обрачунају са онима који другачије мисле. Научио сам да носим ту политичку борбу. СНСД је добио изборе и СНСД има снагу – поручио је Додик.

Истакао је да су многи хтјели да и они изађу на улицу.

– Немам разлога да прихватим, поготово политички мотивисане притиске, као разлог за неко своје одустајање од става – рекао је Додик.

Поручио је да може да се бави политиком, али и не мора.

– Кад би они мене скинули, а имају намјеру јер то указују годинама уназад, онда би морали да се навикну на новог Додика који би рецимо био предсједник невладине организације која се бори за независност Републике Српске. Још увијек ме формална постављена ограничавају у многим ставовима, јер разумијем контекст, а у неким другим околностима можда и не бих морао – рекао је Додик.

 Ниједна Шмитова одлука неће бити спроведена у Српској

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ниједна одлука Кристијана Шмита неће бити спроведена у Републици Српској.

Додик је поводом најаве Шмита да ће се позабавити Републиком Српском и њеном имовином, рекао да је свака његова одлука за Републику Српску нелегална.

– Ми знамо нашу политику. Свака његова политика је нелегална и неће бити спроведена. Он покушава да се додвори Сарајеву. Ако хоћете у Сарајеву да будете добри, онда само можете да нападнете Републику Српску. Свака његова одлука биће одбијена, неће бити примјењива, неће бити објављена у Службеном гласнику – рекао је Додик на конференцији за новинаре у Београду.

Нагласио је да ће се Српска, у вези с питањем имовине, само држати Устава БиХ према коме све оно што није изричито дато БиХ припада ентитетима.

– Имовина ни изричито нити паушално није дата БиХ, а они хоће да нам је отму. Па наравно да неће. Питање имовине опредијелиће наше политичке акције у наредном периоду и оне ће бити адекватне оном што они покушавају да ураде – рекао је Додик.

Он је рекао да Шмита раније нису прихватили Хрвати, а да га сада не прихватају ни Бошњаци, те да би волио да и предсједник Србије Александар Вучић не разговара с Шмитом јер он нема легитимитет.

Додик је додао да му Шмит, који не значи ништа, спочитава и сусрете са руским предсједником Владимиром Путином, подсјетивши да се са Путином срео три пута у девет мјесеци, а критике долазе и од Британаца који упорно роваре по БиХ.

Односи са Вучићем добри

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да са предсједником Србије Александром Вучићем има добре односе, да се чују готово свакодневно, али да у Републици Српској побјеђује због подршке народа.

– Имам формалне, службене и званичне састанке са Вучићем за које сви медији знају и извјештавају. Али и оне друге, који су везани за нашу комуникацију која је скоро на дневном нивоу. Наши персонални односи су веома добри, немамо нити један проблем – истакао је Додик.

Наводи да су прије неколико дана разговарали и телефоном гдје му је, како каже, Вучић појаснио све покушаје одређених медија, који желе да креирају атмосферу гдје се Вучић наводно одриче Додика.

– У Републици Српској ја не побјеђујем због Вучића, већ подршке народа – каже Додик.

Буџет Српскe стабилан

Буџет Републике Српска је данас стабилан и такав ће остати без обзира на изазове, рекао је на конференцији за новинаре српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

– Српска је економски стабилна и њен буџет је стабилан. Извршавамо све обавезе и Република Српска нема изазова који би могли да угрозе њено функционисање  – поручио је Додик.

Истакао је да је просјечна плата 556 евра са тенденцијом раста.

– Укупна задуженост је 43,7 одсто БДП за 2022, а стање јавног дуга је 36,6 одсто, што говори да је Република Српска ниско задужена. Ми данас имамо највећи број запослених икада у Српској – поручио је Додик.

Конференцију за новинаре погледајте овдје:

Подијели: