СНСД, ХДЗ БиХ и “осморка” ће чинити власт на нивоу БиХ

10.12.2022.

– СНСД с коалиционим партнерима, “осморка” и ХДЗ, дефинитивно је структура која ће заједно формирати власт на нивоу БиХ, поручио је лидер СНСД Милорад Додик након данашњег састанка са представницима “осморке”.

Додик је нагласио да је са представницима “осморке” разговарано о формирању Савјета министара и других органа на нивоу БиХ.

“Договорили смо да већ сљедеће седмице тимови које смо прецизирали одрже састанке како бисмо кренули у рјешавање питања у вези с економијом и институционалним кретањем, инфраструктуру и енергетику и све оно гдје има заједничког интереса”, наглашава Додик.

Додик је нагласио да састав СНСД, ХДЗ и “осморка” има пун капацитет да формира стабилне структуре власти на нивоу БиХ.

“Са партнерима из Федерације отварамо питања која желимо да рјешавамо на нов начин. Заједно ћемо трагати за новим мјерама и по први пут у БиХ договорили смо успостављање нове процедуре која ће омогућити бржу реализацију било којег развојног пројекта”, додаје Додик.

Додик је након састанка нагласио да је договорено и да Република Српска и ФБиХ поново рехабилитују идеју о формирању нове, заједничке фирме која би изградила нови енергетски објекат на ријеци Угар, са заједничким инвестирањем, управљањем и коришћењем електричне енергије.

“Већ сљедеће седмице радићемо на изради стабилног буџета и то ће бити по први пут да већ почетком године имамо стабилан буџет. Оно око чега нема разумијевањеа ћемо оставити, јер су  стабилност и економија битна, ургентна питања”, истакао је Додик.

Лидер СНСД додаје да ова партија остаје истог опредељења по питању европских интеграција, те да треба разговарати о рјешавању 14 приоритета Европске комисије.

“Договорили смо се и то да у складу са уставним позицијама које имају различити субјекти на нивоу БиХ уђемо, најдаље у року од шест мјесеци у процес усклађивања наших процедура и стандарда са ЕУ, јер постоји опасност да уколико то не учинимо дипломе наших студената не буду прихваћене и верифииковане на подручју ЕУ”, додаје Додик.

Он истиче да се радује могућности да БиХ добије кандидатски статус ЕУ, иако, како сматра, није задовољан јер бенефити које би тиме БиХ добила нису представљени на маркантан начин.

“То може бити нови амбијент у којем бисмо могли да се крећемо”, закључује Додик.

Подијели: