Споразум са исламском заједницом не може давати повлаштена права

19.05.2023.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да је став Извршног комитета те странке да до споразума БиХ са Исламском заједницом треба доћи што прије, али да тај споразум не може да буде изван оквира права датих другим представницима вјерских заједница у БиХ нити може давати повлаштена права припадницима Исламске заједнице.

“Приједлог који видимо је пун захтјева за ексклузивитет и давање повлаштених права представницима Исламске вјерске заједнице. У том погледу наша политика не може да буде у функцији подршке било каквом кретању те врсте. Дакле, уједначен приступ, онако као што то имају права и други”, истакао је Додик новинарима у Бањалуци након сједнице Извршног комитета.

Он је додао да је БиХ секуларна земља и да у њој не може нико да има ексклузивитет.

“Подржавамо да се питање регулише међусобним уговором и да тај међусобни уговор треба да буде постигнут и са Исламском вјерском заједницом, као што је то постигнуто и са Српском православном црквом и са Католичком црквом”, рекао је Додик.

Он је навео да СНСД није спреман да допусти различитости када је ријеч о правима упражњавања одређене вјере.

“По чему би требао да припадник Српске православне цркве или православне вјере или припадник католичке вјере има нека мања права него припадник неке друге односно исламске вјере. Или ћемо договорити да и свима другима подигнемо друга права упражњавања вјерских активности на ниво који тражи Исламска заједница или ћемо, наравно, то редуковати на оно што је већ дато другима”, рекао је Додик.

Експерти OХР-а за имовину су ирелевантни

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је данас као потпуно ирелевантно то што се експерти које је окупио ОХР баве питањем имовине, истичући да је то питање регулисано Уставом БиХ.

Одговарајући на питање новинара у Бањалуци након сједнице Извршног комитета СНСД-а да је у том тиму и бивши правобранилац БиХ Млађен Мандић, Додик је рекао да Мандић не представља Републику Српску и да он може бити само “релевантан за Кристијана Шмита који није релевантан”.

Додик је подсјетио на некадашњег експерта ЕУ за имовину Рајнхарда Прибеа који је прије више година урадио своју анализу, не уважавајући при томе Устав, а која је била одбачена.

“Тако ће бити одбачена и ова. То је више да се они `играју` и троше паре. Такође се први пут дешава и да ОХР жели нешто да пропагира и не знам које је медијске куће изабрао. Проблем је у томе што нису у праву и желе да се путем медијске презентације стекне утисак који би им помогао да бесправно спроведу то што желе да наштете Српској”, навео је Додик.

Он је подсјетио на спекулације које представници међународне заједнице чине са Уставом, наводећи примјер америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија који цитира само оно што му одговара из одређеног члана Устава БиХ, а онда стаје и не помиње шта се даље наводи у том истом члану.

Додик је истакао да кључно питање када је ријеч о одређеним међународним представницима оно што је изнио амерички дипломата Дерек Шоле, према којем је дјеловање у БиХ за њих лично.

“То говори да се ми овдје обрачунавамо са личностима које имају лоше намјере према БиХ и Републици Српској. Није проблем слово Дејтона ни слово Устава, и ми то упорно говоримо и не можемо да прихватимо тумачења које долазе од Шолеа, Габријела Ескобара и других силних међународних трабаната као што је Кристијан Шмит”, навео је Додик.

Одбацујемо нелегитимне и непотребне активности Kристијана Шмита

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да ова странка одбацује све активности наводног високог представника Кристијана Шмита – као нелегитимне и непотребне.

“Сматрамо да је злоупотријебљена свјетска организација – Савјет безбједности УН и да он /Шмит/ тамо није могао да се појави и даје било какав извјештај. Његов извјештај за нас нема никакав значај”, поручио је Додик након сједнице Извршног комитета СНСД-а.

Он је рекао и да ова странка подржава политику Владе Републике Српске која је договорена са коалиционим партнерима – да нису потребни контакти са особљем америчке и британске амбасаде у БиХ.

“То сте могли јуче да чујете у Конгресу САД – политика коју спроводе америчке дипломате овдје је лична, а не организована. Сусрети наших људи са представницима министарстава или предсједницима тих држава није спорна, већ се то односи на чланове амбасада”, нагласио је Додик.

Он је навео да се такав став односи на представнике Републике Српске, као и представнике Српске на нивоу БиХ, али и локални ниво власти.

Лидер СНСД-а истакао је да ова странка остаје и при ставу да је питање имовине ријешено.

“Питања се отварају и затварају инкогнито, у строгој тајности, покушавајући да јавни посао, урађен посредством Устава БиХ, сада поново активирају у настојању да нанесу, прије свега, штету Републици Српској. Ово је штеточински посао, усмјерен на девастацију и деволвирање цијеле Републике Српске”, нагласио је Додик.

Додик је поновио да су ставови Републике Српске исказани кроз закључке Народне скупштине Републике Српске.

 

“Хвала Тривићевој што је разбила опозициони блок”

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да је Партија демократског прогреса /ПДП/ додатно поцијепана оснивањем Народног фронта, те да би на томе могао да буде захвалан Јелени Тривић.

“Захваљујем Јелени Тривић што је разбила опозициони блок и што је разбила ПДП довољно да не буду оно што јесу. То ће неминовно довести до њихових унутрашњих тензија”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је додао да не види ко би озбиљан могао да види политичку снагу Тривићеве и њеног Фронта.

“Постоје спекулације да одређени кругови из Србије подржавају то што она ради и то је једина њена снага са којом она покушава да блефира”, рекао је Додик.

Он је истакао да се залаже да сви имају право да говоре шта хоће, па и изборни губитници, те да никакав проблем не види у томе.

“Њен избор је да јавности представи своје приче, а до сада је вријеме показало да то није успјешно и вјерујем да неће бити у будућности. СНСД нема опасности са те стране, јер она није ни у форми уједа комарца”, рекао је Додик.

Он је указао да је очигледно да се у будућности може очекивати да ће ту странку, али и СДС, напустити још један дио њихових чланова

(Срна)

Подијели: