“Спреман сам да саслушам аргументе послодаваца”

11.11.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је спреман да саслуша аргументе који се односе на његов приједлог да најнижа плата буде 1.050 КМ и да ће се о томе разговарати с послодавцима.

“Нико не каже да послодавци нису у праву ако кажу да је то велика цијена, али исто тако не могу ни да кажу да ми нисмо у праву ако желимо да повећамо и осигурамо бољи стандард”, рекао је Додик Срни.

Додик је објаснио да је његов приједлог био да сви заједно покушају учинити напор да се подигну плате у Српској како би се одржала воља људи да овдје остану и да раде.

“То је главна идеја, нико није рекао да се неће уважити став и позиција самих послодаваца, тако да ћемо с њима свакако разговарати”, рекао је Додик Срни.

Додик је додао да то ништа није “преко кољена”, да не значи ако је он предложио да је све дефинитивно.

“Спреман сам да саслушам аргументе и за и против, спреман сам да саслушам аргументе који говоре и за већу цијену минималног рада и за нижу цијену од тих 1.050 КМ”, нагласио је Додик.

Он је навео да данас није лако бити власник фирме гдје ради 500 људи и обезбјеђивати им плате, те истакао како тим људима треба бити захвалан за напоре које чине.

“Свакоме од њих се радујем, али и покушавам да имамо неку друштвену јавну одговорност према чињеници да овдје треба одржати радна мјеста и побјећи из зачараног круга неког да не кажем социјалног ропства у којем радника мора да ради за минималне услове. Ако је то морало у вријеме транзиције, сада би требало да сви више поведемо рачуна о статусу радника”, рекао је Додик.

Он је указао и на одговорност радника за посао који ради и одговорност према радном мјесту.

“Живимо у сложеном конгломерату који се зове БиХ, која је неуспјешна, не дарује никакве бенефите да се у њима успјешно бавите пословима. Једина која се бави подршком раду, пословима и предузетништу је Српска и она је за то надлежна. Зато морамо да водимо дијалог”, закључио је Додик.

Подијели: