Спреман сам на жртву, ићи ћу до краја

02.07.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас на да вјерује у јединство Српске и Србије, државно и народно.

“Спремни смо због тог јачања територијалног интегритета Србије да свој територијални интегритет жртвујемо и задржимо у оквиру БиХ све дотле док нам се гарантују дејтонска права, а онда, када то више не буде, онда бисмо морали да водимо политику уједињења”, поручио је Додик на Мраковици на обиљежавању 81 године од Битке на Козари.

Додик је истакао да је дошло вријеме да Србија и Српска успоставе јединствену политику одбране српских националних и државних интереса.

Он је навео да ће прогласити важећим законе који су добили подршку двотрећинске већине у Народној скупштини, а да ће онда, вјероватно, кренути у процедуре пред судом, донијети одлуке о неприхватању надлежности Суда БиХ, Тужилаштва БиХ и Сипе на простору Републике Српске.

“У том тренутку ојачаћемо нашу ентитетску линију, шта год то значило. Ми не очекујемо да ће међународни фактор овдје покушавати нешто да направи оружаним путем, али и ако покуша ми се томе нећемо супротстављати, овај народ је то научио”, додао је Додик.

Он је најавио да ће у јесен, кад све буде видљиво, затражити ново повјерење за политику коју ће тада предложити.

“Она подразумијева борбу за статус. Ако сада поклекнемо, нестаћемо за десет година на овим просторима. Ако сада истрајемо, опстаћемо на овим просторима…Ја морам да браним овај народ, спреман на жртву и ићи ћу до краја. Ићи ћу до краја јер немам другог избора”, поручио је Додик.

Он је појаснио да крај подразумијева или одузимање имовине или опстанак Републике Српске, али можда без Милорада Додика као предсједника.

“Ја сам за ову другу опцију”, додао је Додик.

Он је поновио увјерење да ће Српска једног дана бити независна и да он не жели ни да се јуначи ни да било кога без покрића наводи на било шта.

“Они /Кристијан Шмит и међународна заједница/ праве оквир да би нас, прије свега мене, довели у сарајевске казамате да ми тамо суде…Ми ћемо нашту борбу водити тако што ћемо остати обједињени…Идемо даље својим путем. Имате сјајну Жељку Цвијановић, имате одличну Владу, имате феноменалну посланичку двотрећинску већину и не обраћајте се на ове друге, издајнике”, поручио је Додик.

Он је изразио увјерење да ће иза њега доћи екипа младих, острашћених патриота који ће наставити ову борбу.

“Ја нисам наиван да вјерујем да ћу је баш ја завршити”, рекао је Додик.

Он је истакао да није спреман да изда, а да јесте српеман да “за народ тамничи”.

“Није наш карактер бунтовнички. Нисмо ми отишли у Америку да рушимо њихова права, него су они дошли овамо”, додао је Додик.

Са Козаре се шири свјетост на све српске стране

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас на Мраковици да је планина Козара постала свјетионик и звоник одакле се шире и свјетлост и звона на све српске стране и данас, када борба још траје.

Додик је у обраћању на обиљежавању 81 године од Битке на Козари подсјетио да годинама долази на ову планину и поручи истину и да је слобода увијек била водиља.

“Голорук народ је сматрао да је часније да изгине за слободу, него да буде у логорима. Ми славимо чињеницу да смо преживјели. Тешко је говорити о побједи, кад нестане пола народа, али узмимо да је то што се окупљамо доказ да они нису побиједили и нису успјели у намјери да нестанемо са ових простора. Преживјели смо јер смо се борили”, истакао је Додик.

Он је упозорио да овај народ неће заборатити наређења непријатељу кад су кренули на Козару 1942. да је посебан циљ да се побију мушкарци од 14 до 50 година, а да су то дјеца.

“Непријатељ је знао ако у новорођеном Србину не униште порив за слободом, никад неће завладати овим простором…Сва активност потомака њихових предака је да се Србија и Српска ни у чему не обједине, али им је тешко да спријече да обиљежимо наша страдања, па их нема нигдје, ни јуче у Братунцу, ни данас на Козари, али им срамота не да да њихова нога крочи данас овдје”, додао је Додик.

Он је подсјетио на то да је српски народ направио велике историјске грешке у Првом свјетском рату кад је изгубио 36 одсто мушког становништва.

“Али заједнички живот су изгледа хтјели само Срби. Комунистичка идеја братства и јединства је антисрпска и довела је до буђења националне свијести код других”, навео је Додик.

Скупу су се обратили и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Србије Миле Карановић и предсједник СУБНОР-а Републике Српске Слободан Шобић, а претходило му је полагање вијенаца и свијећа на меморијални зид, те паљење свијећа и минут ћутње код спомен крста.

Поред представника институција Српске и Србије, догађају присуствују представници Српске у институцијама БиХ, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, Војске Србије, општина и градова Поткозарја, организација проистеклих из Другог свјетског рата и Одбрамбено-отаџбинског рата, те политичких партија, као и грађани.

Обиљежавање годишњице Битке на Козари заједнички организују одбори за његовање традиције ослободилачких ратова влада Републике Српске и Србије.

Подијели: