“Срамно је оно што Црна Гора ради”

22.05.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је срамно то што Црна Гора ради када је ријеч о резолуцији о Сребреници и да, ако буде гласала за овај документ у Генералној скупштини УН, не види зашто би представници српског народа наставили да дају легитимитет Влади Милојка Спајића.

“То је дисквалификација наших односа и након тога немогуће је прихватити их и посматрати као до сада”, рекао је Додик.

Предсједник Српске је навео да је Црна Гора била негативна према српским политичким питањима, а након признања једнострано проглашене независности Косова, ово је кап у препуној чаши.

“Припадници српског народа у Црној Гори су очајни и не могу да прихвате са Црна Гора гласа за резолуцију”, рекао је Додик синоћ за РТС.

Он је оцијенио да одустајање од резолоције о Јасеновцу у црногорској Скупштини говори о њиховом карактеру.

Одговарајући на питање да је предлагање резолуције о Сребреници можда почетак акције укидања Републике Српске, Додик је рекао да су такве акције кренуле након потписивања Дејтонског споразума.

“Само Република Српска се показала жиловом и ова структура политичар ипак је учинила да се значајно сачува Република Српска, осим једног периода, када је /биши лидер ПДП-а Младен/ Иванић предао пет најважнијих овлаштења Републике Српске”, истакао је Додик.

Он је рекао да се предсједавајући Предсједништва БиХ Денис Бећировић и члан Предсједништва Жељко Комшић лажно представљају у Њујорку и да су тамо отишли без одлуке Предсједништва БиХ.

Додик је навео да Република Српска никада неће пристати да се у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ одлучује простом већином гласова.

“Сад ЕУ нама гура принцип у коме каже да се до краја 2026. године одустане од било каквог вета и да се као цивилизацијски и демократски одлучује већином гласова. Нећемо пристати и не би никад не требали пристати без обзира на можда промјењене околности”, истакао је предсједник Српске.

Додик је рекао да је предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган на састанцима са Предсједништвом БиХ, док је он био члан, увијек говорио да не рачунају на Запад и да пристаје на све што се у БиХ договоре.

“Договорите се, немојте да вам они намећу рјешење. Али ми се не можемо договорити, јер муслимани хоће да се намећу рјешења са Западом. А Запад има своје обрачуне са Србима, то је историјски већ познато”, навео је Додик.

Додик је рекао да су муслимани послушни и да ће урадити све што од њих траже Американци.

“Ми нисмо. Ми смо сви под санкцијама па немамо ни потребе да сарађујемо са њима”, додао је Додик.

Подијели: