Срби и Хрвати имају право на свој приступ догађајима

31.07.2023.

Обиљежавање историјских догађаја је увијек болно и није једноставно када Хрвати обиљежавају побједу, а Срби организују комеморацију, али свако има право на свој приступ и ни они нама, ни ми њима то не можемо да забранимо, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је то рекао у интервјуу за Глас Српске у одговору на питање да ли је хрватском предсједнику Зорану Милановићу, са којим се недавно састао на Хвару, засметало то што су Српска и Србија одлучиле да годишњицу погрома у Олуји обиљеже у Приједору.

– Потпуно добро разумијем да Срби и Хрвати имају тешку историју, кад једни славе, други то праве као комеморацију. Исто тако разумијем да је историја довела до тога да су Срби и Хрвати разграничили неке своје ствари. Хрватска је формирала државу, а Срби се још боре и за Србију и за Српску, али та борба је само посредно у вези са Хрватском. Обиљежавање историјских догађаја је увијек болно. Није једноставно кад они обиљежавају побједу, а ми полажемо венце. Али, и они, као и ми, имају прво на свој приступ. Не можемо им то забранити као што ни они не могу нама – навео је Додик.

На питање о реакцијама на чињеницу да је на Хвар, да би се састао са Милановићем, ишао хеликоптером у власништву Србије, Додик је рекао да је то хеликоптер који користи предсједник Србије Александар Вучић, а да је онај у власништву Републике Српске био на редовном сервису.

– Замолио сам (Вучића) да ми га уступи, ту нема никаквих проблема. Они који то оспоравају појма немају о животу. То говори колико су за изолационизам. Шта Денис Бећировић има с тим? Ако није у питању војни хеликоптер, да га мало подучим, слободно можете да летите. Можете да одете било гдје, Аустрију, Грчку, на Хвар. Важно је да се то пријави, ништа ту није било илегално. Милановић је прије свега интересантан саговорник – навео је Додик.

Подијели: