Срби и Јевреји братски народ по страдању

26.01.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је вечерас да су Срби и Јевреји братски народ по страдању, те истакао значај обиљежавања сјећања на то страдање како би била спријечена ревизија историје.

Додик је изразио задовољство што Дан сјећања на жртве Холокауста сваке године поприма све већи обим, имајући у виду да многе ретроградне стране које су биле на страни злочина данас покушавају да наметну неке друге вриједности.

“Зато је важно да се окупимо и у оквиру Јеврејског центра у Бањалуци и евоцирамо успомене на страшене злочине који су обиљежили цивилизацију и масовно страдање Јевреја”, рекао је Додик новинарима прије почетка Меморијалне академије поводом Међународног дана сјећања на жртве Холокауста.

Он је истакао да је Холокауст страдање какво у историји није забиљежено, те подсјетио да су и Срби по истој матрици на простору бивше Југославије, али и шире, страдали само зато јер припадају једном народу, слично као што је то било и са Јеврејима.

Додик је нагласио да они који су починили или били на страни тог злочина Холокауста или њихови потомци данас покушавају да пишу неку другу историју о томе или неке своје сличне аспирације из прошлости на начин који њима одговора.

У Јеврејском културном центру “Арие Ливне” у Бањалуци вечерас је одржана меморијална академија поводом Међународног дана сјећања на жртве Холокауста који се 27. јануара обиљежава у цијелом свијету.

Осим Додика, академији су присуствовали и српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, потпредсједавајућа Вијећа народа Српске Нада Тешановић и директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, као и друге високе званице Републике Српске, гости из дипломатског свијета и Јеврејске заједнице Бањалука.

Академију су организовали Јеврејска општина Бањалука и Друштво српско-јеврејског пријатељства.

Претходно је поводом Међународног дана сјећања на жртве Холокауста на Палати Републике у Бањалуци на тамној позадини приказан је број који симболизује 6.000.000 Јевреја који су страдали у Холокаусту уз поруку “Ми памтимо” која је универзална и користе је све јеврејске организације и заједнице у свијету поводом Међународног дана сјећања на жртве Холокауста.

Подијели: