Срби нису нити ће прихватити да им странци одређују шта да раде

01.06.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је како Српску желе да спријече да управља својим ресурсима и да се из тих разога жели централизација БиХ, као и да су муслимани прихватили БиХ у којој странци све одређују, а да Срби нису нити ће то урадити.

Након одлуке Уставног суда БиХ који тврди како је имовина у искључивој надлежности БиХ, Додик је рекао да је намјера да од Републике Српске направе протоколарну љуштуру.

– У суштини ту се крије озбиљан разлог да други управљају БиХ. Муслимани су већ прихватили да страници све одређују у БиХ. Ми Срби још нисмо и немамо намјеру да то урадимо, бар не ова генерација. Али, неки размишљају да је могуће да ћемо бити натјерани. Сад су ресурси главна прича у свијету – појаснио је Додик за Срну.

Он је додао да се и свијет сада позиционира управо на тај начин да би могао да обезиједи сировине, а Република Српска има ресурсе и свјесни су тога, па сада покрећу локалне иницијативе да спријече да се врши рударење на мјестима гдје има руде да би то дочекало, како они мисле, неке њихове господаре.

– Онда нико неће питати. Доћи ће мултинационалне компаније, ући ће и шта ви имате с тим, Сарајево дало дозволу да се у Лопарама копа литијум. А ако се неко ту буде бунио онда ће доћи Сипа, неке друге снаге који ће то разгонити – каже Додик.

Он је додао да се Републици Српској то забрањује, покушавају да је спријече да она то уради.

– Из тих разлога се жели централизација БиХ. Жели се она и из других геополитичких разлога. Уставни суд је само ту један од инструмента који треба да послужи да се види докле може – рекао је Додик.

Он је додао да је Уставни суд карикатура тог суда, те да је себи прибавио овлаштења која нема ниједан Уставни суд на свијету.

– Да се хтјело да се БиХ направи правном државом, онда је послије пет година требало да се ријеши странаца у Уставном суду, а то је 2001. године – рекао је Додик и закључио да је у БиХ Уставни суд који није легитиман, као и човјек који нема легитимитет да буде високи представник.

Подијели: