Срби нису починили геноцид, Република Српска се неће одвајати ратом

07.04.2023.

Предсједник Републике Српске и СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас да Срби нису починили геноцид и да, ако је игдје био геноцид, био је над Србима.

“Ако они мисле да на тај начин нама наметну забрану ћутњом, ја ћу их само упозорити на то да је у бившој Југославији било много табуа које су бранили комунисти, па се та земља распала. Живим за дан кад ће се и ова распасти, БиХ. На миран начин ми ћемо сигурно отићи из ње, без обзира шта они говорили”, рекао је Додик новинарима у Приједору одговарајући на питање о позиву Кристијана Шмита да буде процесуиран због негирања геноцида у Сребреници.

Он је позвао органе да поднесу кривичну пријаву за негирање геноцида, рекавши да је спреман и сам то учинити.

“То је неважећи суд који је наметнуо високи представник, суд који суди искључиво и показао се да суди Србима, суд који је за вријеме свог постојања, највећи број пресуда је упућен Србима. То је инквизиција за српски народ“, нагласио је Додик.

Он је навео да је Шмит припадник народа чије су претходне генерације починиле најстрашније злочине у историји човјечанства.

“Васпитан сам на причи о Козари и Јасеновцу и ту су били преци Шмита, Бећировића и Изетбеговића. Зашто никад нису дозволили да се заврши рад комисије о страдању Срба у Сарајеву која је формирана у вријеме кад је међународна заједница форсирала причу о Сребреници, а зауставила ову о Сарајеву?”, питао је Додик.

Он је рекао да потиче из партизанске породице, али да једнако тако зна и једнако тако је васпитан да је четнички покрет био међународно признат и да је био у покрету за слободу и чување српског народа.

“Да ли су појединци из ток покрета учинили неке злочине? Да, јесу. Али српски народ није масовно био на тој страни као што су били мислимани масовно на страни усташа на овим просторима све до октобра 1944. Кад су видјели ко побјеђује, онда су се масовно учланили у партизанске јединице”, додао је Додик.

Коментаришући најаву доласка 150 војника холандског ЕУФОР-а, он је оцијенио да ЕУФОР има неку улогу, више психолошку, а да Холандија није пријатељска земља према Србима.

“Неће се Република Српска одвајати ратом. Она ће само једног дана на миран начин осванути као независна држава, без обзира шта они о томе причају. Овако како ради /члан Предсједништва БиХ Денис/ Бећиревић и ти његови слични, нема шансе да ми останемо дуго овдје. Џаба им и Холанђани. Па, неће Холанђане послати на то да упадну у Народну скупштину Републике Српске кад она доноси одлуку о независности. `Ај` да видимо и то. Нису више Срби овдје баш тако за поткусуривање”, рекао је Додик.

(Срна)

Подијели: