Српска ће форсирати своје интересе по питању Трговске горе

22.06.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће Српска по питању Трговске горе форсирати своје интересе и да је добро што се то питање нашло на заједничкој сједници Савјета министара и Владе Хрватске у Загребу, те истакао да ће тако бити и убудуће.

Додик је рекао да је то тешко питање за Хрвате који игноришу његов значај за Републику Српску и БиХ и понашају се веома арогантно по том питању.

“Важно је да се то питање нашло на дневном реду заједничке сједнице. Мислим да смо то и хтјели. На тај начин оно ће се провлачити на сваком сљедећем састанку и без те тачке дневног реда се неће моћи кретати даље у тим односима”, изјавио је Додик Срни.

Он је истакао да није било увјерљиво објашњење премијера Хрватске Андреја Пленковића за то што прича нити у функцији рјешења тог питања јер није ријешило примједбе и страхове у вези с тим проблемом.

“То је било некоректно”, изјавио је Додик.

Према његовим ријечима, Хрватска покушава у овом случају да игнорише ове захтјеве и да фаворизује само оне које њих интересује, што, наравно, са њиховог становишта интереса може да се разумије, али Српска и БиХ треба да науче шта су им интереси и да њих форсирају.

Хрватска планира да радиоактивни отад из Нуклеарне електране “Кршко” складишти на локацији Трговска гора у општини Двор, на самој граници са БиХ, чему се противе власти Републике Српске и БиХ.

Подијели: