Српска ће наставити да пружа отпор оваквом Уставном суду БиХ

15.01.2024.

Народна скупштина Републике Српске је усвојила закон у коме се неће примјењивати одлука Уставног суда БиХ док тамо сједе странци и то је за нас завршено, рекао је за РТРС предсједник Републике Српске Милорад Додик и поручио да ће Српска наставити да пружа отпор.

– Домаће судије су тамо, у односу на стране судије, биле само икебана. Ми не желимо да то буде понижавајући однос за нас. Они су то направили и фино им се осладило да на тај начин девастирају Републику Српску, рекао је Додик реагујући за четвртак најављену пленарну сједницу ове правосудне институције на којој неће учествовати ниједан судија из реда српског народа јер је Златко Кнежевић почетком године отишао у пријевремену пензију.

Подсјетио је да је Уставни суд БиХ раније донио одлуку о имовини.

– А, то им не смета да сада поново донесу сасвим другачију одлуку. Што говори о томе да се том суду уопште не може вјеровати и да то није суд већ инквизивија према Републици Српској. Они могу да донесу ту своју одлуку како хоће, Република Српска се опредијелила око тога. Нећемо примјењивати одлука Уставног суда БиХ док тамо сједе странци и то је за нас завршено – поручио је Додик за РТРС.

Они тамо могу, каже Додик, да играју колико хоће и да праве сцене да раде шта год хоће, да се позивају на те законе.

– То нигдје нема на свијету да је као наводно кривично дјело неспровођење одлука Уставног суда БиХ. Они су знали да ће преварити, знали су да улазе у превару, они су знали да улазе у антиуставно и антидејтонско понашање. Зато су се оградили тако што су рекли да онај ко то неће он је одговоран – рекао је Додик.

Поручио је да Република Српска пружа колективан отпор и да ће тај отпор наставити да пружа таквом Уставном суду.

– Онога тренутка када буду спремни да донесу закон о Уставном суду БиХ, ми ћемо учествовати у томе и имали смо већ један приједлог који је предложен. Очигледно да су то извргли руглу и да то колико видим у ФБиХ не схватају озбиљно. Са друге стране све зависи од тога како ће се понашати Кристијан Шмит. Ако Шмит нанесе било какву одлуку, онда је заустављен европски пут БиХ. Онда нема доношења закона. Ако он може да донесе закон зашто би постојао парламент. Онда не треба да постоји парламент БиХ, или било који орган на нивоу БиХ – поручио је Додик.

Истакао је да Република Српска зна шта ће урадити.

– Република Српска се опредијелила да нема поштовања одлука лажног високог представника и нема поштовања одлука Уставног суда БиХ све док се не изабере Уставни суд БиХ од грађана БиХ. А ако случајно Шмит наметне закон о имовини, онда неће бити ни Уставног суда, неће бити ништа. Дакле, БиХ ће затворити своја врата – сматра Додик.

Нагласио је да је њихов проблем што су умисили да БиХ припада њима па и Република Српска.

– Ми не сматрамо да ФБиХ припада нама, нити припада БиХ. Нама припада само Република Српска и ми ћемо остати у томе веома достојни. Нико не треба да сумња у такво нешто. Ми чекамо да они повуку неке потезе, а наши потези су јасно најављени. И немојте да сутра кажем њима да вам буде као да вам није ништа речено. Јесте речено – поручио је Додик.

Поручио је да уколико се наметне закон о изборима, Српска ће донијети изборни закон.

– Уколико донесете закон о имовини, ми ћемо донијети одлуку о независности Републике Српске. Како ће се ствари одвијати ми овдје процјењујемо. И ми се припремамо и за један и за други сценарио. И онај који би могао да релаксира сву ситуацију, па да кажемо добро ево идемо у Европу добијамо преговарачки статус. То значи да се уважава Уставни поредак у БиХ, то значи да се затвара канцеларија ОХР у БиХ истог тренутка, то значи да нема страних судија у Уставном суду БиХ него да се прави домаћи аранжман – сматра Додик.

Истиче да тек тада таква БиХ за Српску може да буде прихватљива.

– Ако свега тога нема, онда је питање зашто смо ми ту. И зашто да трошимо своје вријеме у сваком погледу – истакао је Додик.

Подијели: