Српска ће наставити да сервисира обавезе и неће бити никаквих проблема

15.06.2023.

Предсједник Републике Милорад Додик истакао је да Српска стоји стабилно, да неће имати никаквих проблема и да ће наставити да сервисира све своје финансијске обавезе упркос блокадама америчке и британске амбасада у БиХ и наративу појединаца годинама да ће Српска пропасти.

Додик је рекао да ће Република Српска у једном дану вратити 330 милиона КМ дуга по обвезницама пласираним на Бечкој берзи и да неће бити никаквих проблема што се тиче Српске.

Реагујући на наводе из ПДП-а и њеног предсједника Бранислава Бореновићa да су камате за то изузетно високе, Додик је рекао да Бореновић не познаје ситуацију и не прати тржишта, те указао да су то у данашње вријеме повољна средства.

Додик је напоменуо да су каматне стопе у Европи између пет и девет одсто, док Република Српска на тржишту може да обезбиједи своја средства за око шест одсто.

“Бореновић је мени најбољи политички противник, губитник, научио је да губи. Једину стрепњу од опозиције имам да им неће досадити да се престану бавити политиком, молим их само да остану на челу својих партија још до сљедећих општих избора, тако да имамо намјеру да осигурамо и сљедећи мандат, а они ми много помажу око тога”, рекао је Додик.

Додик је нагласио да су финансије озбиљна ствар и да Републици Српској озбиљно одмаже прича коју медији свјесно или несвјесно преносе како је у Српској нека криза, дебакл, банкрот, упркос свим оцјенама из владајуће структуре да то није тако.

Он је нагласио да је велики успјех Републике Српске то што је без међународне верификације на берзи продала своје обвезнице у износу који је био, да су се камате кретале за државе око два до 2,5 одсто, а да је Српска тада морала да прихвати око четири одсто.

Додик је нагласио да је ријеч о фиксној камати, а да се данас више ништа не може уговорити фиксно, ниједна каматна стопа.

“Те су камате фиксне. Рачуна се да ће камате још ићи и то није ствар Српске”, навео је Додик.

Он је поновио да ће Српска у једном дану сервисирати наведени дуг и да ће наставити редовно да извршава своје обавезе.

Додик је напоменуо да, иако неки пишу да је Српска у дебаклу, у Републици је редовно исплаћена пензија, ових дана се исплаћују социјална давања, што је износ од 40-50 милиона, а затим накнада за родитеље са четворо и више дјеце.

“Након 28. јуна, само десет дана касније чекају нас нове пензије, што износи 130 милиона и то ће бити исплаћено. У међувремену редовно се исплаћују плате радницима и све законске обавезе Српске упркос чињеници зашто јуче није подијељено више од 200 милиона зато што желе да загорчају живот Српској и зато што је то некоректно јер смо имали политички договор да се то заврши”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Републици Српској се ускраћују 83 милиона са нивоа БиХ по том основу.

“Зашто нам 10 година блокирају 35 или 36 милиона од индиректних пореза које не можемо да наплатимо упркос одлуци Суда БиХ који сваке године продужава рок за исплату тих средстава. И упркос тих 110 милиона који нам сада не лијежу на рачун, ми ћемо бити способни да сервисирамо све”, истакао је Додик.

Он је нагласио да Република Српска није изашла на отворено тржиште, није извршила екстерно задуживање. “Радимо са банкама и то је сасвим нормално”, додао је Додик.

Додик је указао да се успут редовно одвијају све инвестиције, те подсјетио да је недавно положен камен темељац за болницу у Требињу, да се наставља изградња пута који се финансира из средстава Српске од Бијељине до Раче.

“Чека се да град Бијељина ријеши имовинско-правне односе да 56 милиона пласирамо, обезбијеђених средстава која не можемо да дирамо и разрочавамо, за изградњу обалоутврде како би се спријечиле опасности од великих вода за простор Бијељине. Још није завршено на простору Јање та прича о имовинско-правним односима. Са Кинезима одржавамо динамику у вези с изградњом ауто-пута од Модриче до Брчког. Од Приједора се изводе динамички радови везано за пут ка Бањалуци”, навео је Додик.

Он је најавио да за десетак дана почиње изградња хидроелектране “Мрсово” у Рудом, а након тога за десетак дана почетак изграде хидроелектране “Горњи хоризонти” на подручју Невесиња.

“Али неки већ 10-20 година говоре ће Српска пропасти, да је само питање дана, да је криминал, корупција Додик лопов, криминалац. Нема ко ме није прогањао, имам десет кривичних пријава у Тужилаштву БиХ”, рекао је он.

Додик је додао да је недавно на примопредаји предмета против њега у Тужилаштву БиХ у просторији био представник америчке амбасаде, да, како је рекао, провјери да се случајно нешто неће десити.

“То значи да они креирају тако нешто”, рекао је Додик и додао да би објективни новинари требали да пишу и о томе.

Он је навео да је у британској амбасади у Сарајеву недавно одржан састанак оних који спроводе те револуције и да су конципирали једну револуцију за Српску која се зове “слобода народу или слободан народ”.

“То значи да они имају намјеру ово што каже (лидер СДС-а Милан) Миличевић – извешћемо људе на улицу. Изведите људе на улицу, извешћемо и ми да бране ову републику, па да видимо како ће то изгледати”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Миличевић је ишао на телевизију у Сарајево да износи свој политички програм за Српску и тамо је рекао управо то да је то његов програм.

“Улица није рјешење, али ако он то хоће, обрачунаћемо се на улици, политички наравно”, рекао је Додик.

Подијели: