Српска остаје у оквиру Устава Српске и Устава БиХ

07.10.2022.

Дводневно савјетовање правника “Октобарски правнички дани” почело је данас на Правном факултету у Бањалуци.

На овом скупу биће представљено више од 40 научних радова из свих области права, а учесници су из Републике Српске, БиХ, Србије и осталих земаља региона. Отварању “Октобарских правничких дана” присуствовали су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и премијер Радован Вишковић.

Додик је на “Октобарским правничким данима” у Бањалуци поручио да ће Република Српска остати у оквиру правне државе и онога што су Устав Републике Српске и Устав БиХ.

– Ми смо спремни да прихватимо БиХ онакву како је предвиђена словом Устава, а не ону која је креирана од разних неправних фактора. Наша правна и политичка борба ће се кретати у том правцу – рекао је Додик.

Додик истиче да је свијет пропао са становишта примјене права, будући да је видљиво да је на сцени, не међународно право, него правила која највећи и најјачи покушавају да наметну.

– Ризично је данас говорити о ЕУ која се свих година заснивала на владавини права, а оно што је урадила у БиХ је потпуно супротно томе. Подржавала је процесе који се не заснивају на праву и самим тим се дисквалификовала као субјекат у вези са примјеном и јачањем права – нагласио је Додик.

Он је рекао да је БиХ тренутно потпуно неуставна и није правна држава јер има Устав који се не примјењује и има праксу коју су други наметнули, а која је антиуставна

На “Октобарским правничким данима” су и представници правосудних институција, Министарства унутрашњих послова, града Бањалука, те академици из Српске и Србије.

Правни факултет Универзитета у Бањалуци домаћин је 19. Савјетовања правника “Октобарски правнички дани”, чија је општа тема “Изградња и функционисање правног система”.

Рад Савјетовања одвијаће се у пленарним сједницама данас и сутра.

Подијели: