Српска ће заштитити сувереност електроенергетског система

23.09.2022.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Требињу да Република Српска не смије оклијевати да заштити сувереност свог електроенергетског система, додајући да је то ресурс Републике којим она жели суверено управљати.

Обраћајући се на академији поводом 30 година постојања Електропривреде Српске, Додик је рекао да је данас, у времену опште важности електричне енергије, потребно преиспитати досадашња искуства организације електроенергетског система у циљу његове ефикасности.

– Мислим прије свега на регулаторе и на то да ће све државе, а већ су почеле, да узму тај ресурс у своје руке и да управљају тим ресурсом као суверене земље и сувереним ресурсом – истакао је Додик.

Он је рекао да 30 година постојања и рада Електропривреде свједочи о настајању, визији и развоју Републике Српске.

Додик је изразио задовољство што је као посланик био у прилици да доноси законе и рјешења као што је онај о формирању “Електропривреде”.

– Изазови које смо имали били су везани за неколико кључних догађаја. Један је, наравно, формирање. Било је веома тешко обезбиједити функционисање система у условима када сте електричну енергију морали да дајете готово бесплатно или бесплатно – рекао је Додик.

Он је додао да је други кључни изазов био очувати Електропривреду Српске у процесу приватизације.

Додик је истакао да је тада од Српске захтијевано да приватизује своје енергетске потенцијале.

– Тада смо то одбили и показало се да смо били у праву – рекао је Додик.

Додик је нагласио да је Електропривреда Српске данас један од најважнијих компоненти и подстицаја економског развоја Српске.

– Драго ми је што развијамо пројекат у коме ћемо моћи да привредницима, индустријалцима из земље и свијета, понудимо гарантоване цијене – зависно од броја запослених од 80 до 100 евра на пет година за мегават сат. Мислимо да ће то битно подстаћи наш раст и запошљавање овдје – истакао је Додик.

Он је додао да Електропривреди Српске предстоје инвестиције и раст који је потребан да би се очувала Република Српска на мапама енергетског и сваког другог потенцијама.

Додик је рекао да се боји да ће “моћни и велики” покушати да наметну организације које ће минимизирати Српску у погледу енергетске производње.

– Мораћемо да се окупимо и да то напросто покушамо очувати за нас и нашу будућност – рекао је Додик.

Честитајући јубилеј Електропривреди Српске, Додик је рекао да је она данас добро организована, способна, стабилна и са добрим финансијским резултатима.

Подијели: