Српска донијела одговоран и легалан закон

29.06.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је Српска донијела одговоран закон везан за заштити својих права и прекинула праксу којом се спекулацијама покушава успоставити антиуставни систем у БиХ.

Додик је рекао да ће Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ бити дефинитиван све док се донесе закон о Уставном суду БиХ.

Коментаришући изјаву Кристијана Шмита да је овај закон нелегалан, Додик је истакао да је једино Шмит овдје нелегалан.

– Закон је легалан. Република Српска тражи да се ради по слову Устава БиХ.Српска не проводи план сецесије, али ако буде приморана њиховим одлукама да изађе, то ће и учинити – поручио је предсједник Српске.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да ће на сутрашњем састанку са партнерима на ниову БиХ предложити интегрално бављење питањем 14 приоритета, што укључује и реформу Уставног суда БиХ како би се коначно ријешило питање одласка страних судија.

Додик је најавио да ће сутра у Коњицу бити одржан састанак са предсједником ХДЗ БиХ Драганом Човићем и лидерима “Тројке” (СДП, НиП и Наша странка).

– Ако хоћемо да рјешавамо приоритете, хајде да сједнемо и рјешавамо све. Ако нешто није договорено, онда ништа није договорено. Ако једно питање није договорено, онда ништа није договорено – поручио је Додик.

Питање “Акване” биће ријешено

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће ситуација у вези са бањалучким предузећем “Аквана” бити ријешена, као и да ће већина у Скупштини града гласати по захтјеву градоначелника.

“Скупштинска већина се сматра одговорном и обавезном. Захтјев градоначелника био је да се путем кредита регулишу обавезе `Акване` и тражио је задужење града за додатних пет милиона КМ, а скупштинска већина је тражила елаборацију, као што то иде, јер не можете одлучити ако немате елаборат за тако нешто”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Према његовим ријечима, данас у 15.00 часова очекује се наставак сједнице градског парламента током којег ће бити донесена одлука којом ће бити спријечено да “Аквана” оде у стечај и да се изгуби имовина овог предузећа.

Додик је поручио да нема разлога за “било какве наелектрисане ситуације” које су покушавају пласирати у јавности у вези са овим.

 

Подијели: