Српска и Мађарска имају интензивну сарадњу, велика очекивања од Форума наших привредника

03.04.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да са Мађарском Република Српска има врло интензивну, константну и позитивну сарадњу, те да има велика очекивања од предстојећег Економског форума, који је планиран за петак, 5. маја у Бањалуци.

Додик је рекао да ће на овом форуму учествовати привредници из Републике Српске и Мађарске.

– Мађарска је учинила много на плану подршке нашим пољопривредницима и жели да улаже у бројне, вишемилионске пројекте у Српској, па и оне од којих би у коначници требало да одустане Њемачка. Имамо спознају о веома динамичној привредној активности Мађарске и разговарамо о врло квалитетној сарадњи у области енергетике – рекао је Додик.

Пронаћи ћемо начин да помогнемо привредницима да одрже пословање

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је данас велики изазов бавити се реалним сектором, јер се цијели свијет налази у хаосу и проблемима због рецесије, те истакао да ће власти Српске осмислити како да помогну домаћим привредницима да превазиђу проблеме и одрже пословање.

“У подређеном смо положају када је ријеч о привреди ЕУ и морамо се ослонити на сопствене снаге”, рекао је Додик отварајући Међународни сајам привреде “Бањалука Експо 2024”.

Предсједник Српске је указао да је овај сајам прилика за размјену искустава, али и остваривање нових контаката како би се дошло до циља сваког привредника, а то је развој.

Додик је изразио задовољство због великог броја излагача окупљених у Бањалуци, те најавио да ће подржати организацију овог сајма и наредне године.

“Бањалука је данас много јача него у претходном периоду и из дана у дан показује да је спремна да се развија, али и буде мјесто разговора и договора на регионалном нивоу и шире. Остаћемо посвећени оваквом привредном окупљању с циљем да будемо друштво отворено за нове идеје, као и да створимо окружење повољно за нове инвестиције”, поручио је Додик.

Он је указао да су сајмови, као што је овај, прилика да се чују идеје и захтјеви привредника, те за окретање савременим токовима привредне сарадње, што ће људима омогућити нормалан и квалитетан живот.

Додик је подсјетио да ће у петак, 5. априла, бити одржан Економски форум са делегацијом из Мађарске.

“То говори да је власт Српске спремна да разговара, али и да предузима активности на довођењу потенцијалних инвеститора”, рекао је Додик.

Први међународни сајам привреде “Бањалука Експо 2024”, који је окупио око 300 излагача из региона и свијета, почео је данас у Бањалуци у присуству највиших званичника Републике Српске.

Покровитељ Сајма је предсједник Српске, а земља партнер Србија.

Подијели: