Српска и Србија сталне мете специјалног хибридног рата Запада

24.04.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је на Међународном састанку високих представника задужених за питања безбједности у Санкт Петербургу да су Република Српска и Србија сталне мете специјалног хибридног рата Запада предвођеног САД с циљем да поробе и укину цијели српски народ.

Додик је истакао да је један од приоритетних задатака у процесу формирања полицентричног свјетског пројекта изградња нових оквира за међународну и државну информациону безбједност.

“Република Српска препознаје важност тих процеса и спремна је да све научене лекције и капацитете стави на располагање партнерима”, истакао је Додик који се први обратио на састанку о безбједности у оквиру прве пленарне сједнице “Обезбјеђење информационе безбједности у условима формирања полицентричног свјетског поретка: изазови и могућности”.

Он је напоменуо да ће то имати директан утицај на дјецу, становништво привредне субјекте, критичне инфраструктуре и саме државе.

Додик је истакао да је дигитализација донијела осјетљивост институција на угрожавање њихових виталних функција, те довело до нове реалности због чега би требало размотрити основне групе проблема.

Он је навео да је указао на примјетан тренд употребе интернет платформи оних држава у којима су њихова сједишта, истакавши да су глобални сервиси Гугл, Амазон, Мајкрософт, Твитер, Инстаграм екпресно стављени у службу хибридног рата.

“Понашање ових глобалних пружалаца услуга крши законе држава не пружајући ни основно објашњење”, истакао је Додик.

Додик је истакао да се Република Српска и Србија директно суочавају с тим проблемом, појаснивши да Србији отимају територију Косова и Метохије, а Републици Српској уставна права. Претходно су то радили НАТО бомбама с осиромашеним уранијумом, а данас је то видљиво злоупотребом ових глобалних платформи, поготово у специјалној војној операцији у Украјини гдје се ове платформе користе против Русије”, истакао је Додик.

Он је навео да су регистри са сједиштем у САД укинули домене Владе Српске и предсједника Српске.

“Одговор на овај изазов лежи управо у полицентричној организацији ДНС кластера који ће кроз међудржавну сарадњу обезбиједити непрекидност приступа интернету”, рекао је Додик.

Српска директно изложена притисцима и под сталним санкцијама САД

Предсједник Републике Српске истакао је да је Република Српска под сталним санкцијама које предводе САД и да чини све на мјерама заштите.

Додик је у обраћању указао на глобални проблем у кризи ланаца снабдијевања усљед политички мотивисаних санкција.

“Република Српска је директно изложена овој врсти ризика и под сталним је санкцијама које предводе САД. Чинимо све на мјерама заштите кроз диверзификацију извора снабдијевања”, рекао је Додик.

Он је навео да одговор на тај изазов лежи у изградњи мултилатералне платформе и информација која ће садржати податке о свим произвођачима и детаљним карактеристикама опреме које ће водити државе које гарантују квалитет информација.

“На овај начин ће се омогућити глобална приступачност техничких информација и диверзификација ланаца снабдијевања“, истакао је Додик.

Такође, предсједник Српске је указао и на проблем од опасности директних сајбер напада “Одговор на овај изазов лежи у мултилатералним међудржавним оквирима размјене информација о пријетњама”, рекао је Додик.

Као проблем, Додик је навео и масовну употребу вјештачке интелигенције, истичући да се у будућности могу очекивати напади система заснованих на вјештачкој интелигенцији против институција и критичних инфрастуктура држава.

“Одговор на овај изазов лежи у неопходности државних система заштите у форми обезбјеђивања националног сајбер простора”, сматра Додик.

Заштиту дјеце и омладине од штетних интернет садржаја Додик сматра приоритетом од највећег значаја, наводећи да се у Републици Српској студиозно приступило овој проблематици кроз израду националних мјера заштите.

Подијели: