Српска и у овим временима показује стабилност и снагу

24.01.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је предсједник Србије Александар Вучић успио да питање Косова и Метохије из губитничке позиције врати на дневни ред и фокус интересовања, те нагласио да Срби морају да буду јединствени и да се окупе око преговарања.

Оно што мора да се има у виду јесте то да се сагледају посљедице које смо могли да чујемо за Косово и Метохију, а то је да ће се прекинути европски пут, да ће се зауставити инвестиције, увести визе поново. То су озбиљне посљедице, напоменуо је Додик.

Према његовим ријечима, посљедице би могле да промијене економски, социјални и геополитички положај за Србе.

– Због тога је важна једна ствар, коју морају да ураде Срби, а то је да буду јединствени и да се окупе око преговарања. Важно је да се каже, “ако одбијамо, одбићемо заједно, ако прихватимо, морамо прихватити заједно”. А то је важно само зато да Србија и Срби поново не би били подијељени. Шта год да се уради, морамо да урадимо заједно – рекао је Додик за РТРС.

Према његовим ријечима, ако се одбија француско-њемачки план, онда то мора да одбије власт и опозиција, али и друштво у цјелини.

– Такође, ако га прихватамо, онда то треба сви да урадимо – додао је Додик.

Он је рекао да кључни проблем губитка Косова и данашњег статуса јесте тренутак када су претходне власти Србије пристале да аранжман из окриља УН пребаце у оквире ЕУ.

– Већ тада је обезбијеђена одлука да се мишљење међународног трибунала, а везано за статус Косова и проглашење независности, прогласи неважећим – истакао је Додик.

С друге стране, каже Додик, развој ове ситуације, која се сада дешава, јесте перцепција тих народа, који, како истиче, прихватају Косово, затим да су они држава и да имају суверена права на свом простору.

– Зато данас Србе третирају на сјеверу Косова као побуњеничку групу, а не као релевантан политички фактор. Све скупа се усложњава чињеницом да је дошло до сукоба између Русије и Украјине, да су западњаци нервозни. Деценијама не успијевају неке ствари да ријеше, гурају испод тепиха. Сада су све одједном нешто хтјели да заврше, с пријетњама, како они то једино знају – рекао је Додик.

Он је рекао и да су појачане пријетње од Запада и види се ојачана позиција Њемачке.

– Њемачка је антисрпска на том простору Балкана. Она је увијек била антисрпска, није била рационална, реална и увијек је била против Срба. Тако је и у овом случају везано за Косово – нагласио је Додик.

Он је навео да је у сваком случају данас видљиво да се не држи до договора, до споразума.

– Србија не треба никад да призна Косово и никад не треба да попусти у било каквим настојањима. Можда ће Србија у неком историјском тренутку морати да изгуби, као што је у овом тренутку значајно изгубила суверенитет на овом простору, али само признање је дефинитивно и оно не мора да буде стављено на страну – рекао је Додик.

Зато сада, објашњава Додик, западњаци неће да кажу признајте Косово, него кажу немојте га оспоравати.

– Мора да се научимо да сви ти амбасадори и изасланици имају своје каријере и они желе да успију, шта њима смета Косово, зашто Нијемцима смета Косово?! – каже Додик.

Када је ријеч о заједници српских општина, Додик напомиње да је добро што причају о Републици Српској, међутим Албанци често кажу да не желе Републику Српску на територији Косова.

– То је баш добро што тако говоре, то ће једног дана и бити Република Српска. Мислим то у суштинском значају. Ето, зваће се заједница српских општина, имаће извршне функције власти као што има Српска, специјалне односе са Србијом као што има Република Српска. То је њима проблем и сва прича је у томе – закључује Додик.

Имовина је ријешена Дејтонским мировним споразумом

Имовина је ријешена Дејтонским мировним споразумом и никакав Уставни суд, као ни Представнички дом и Дом народа на нивоу БиХ, неће рјешавати имовину Српске, изјавио је за РТРС предсједник Српске Милорад Додик.

– Имовина, што се тиче статуса имовине је власништво Српске. То је неприкосновено и о томе се не може разговарати и то неће бити на дневном реду – нагласио је Додик за РТРС.

Српска и у овим временима показује стабилност и снагу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да нема никаквих застоја у вези са формирањем Савјета министара и нагласио да Република Српска и у овом тренутку показује своју стабилност и снагу.

Окупљени смо око политика које смо и раније спроводили, имајући у виду изборе и све што се дешавало, истакао је Додик.

Он је навео да је на нивоу Федерације БиХ хетерогена структура и да је очигледно да је тамо неизвјесно да ли ће иста структура бити у Савјету министара и у федералној Влади.

– Ако не буде, онда ће то додатно генерисати проблеме, ако буде, биће веома натегнуто и не зна се колико ће да траје – додао је Додик.

Поводом негодовања у СНСД у Источном Сарајеву у вези са предлагањем Ненада Нешића за кандидата за министра у Савјету министара, Додик је за РТРС рекао да СНСД мора и због Републике и због своје политике одржати снажан приступ коалиционом моделирању, капацитету који мора бити попуњен.

– Са Ненадом Нешићем се десило негодовање, ништа више. Савјет министара се бира у пакету, то је дио аранжмана, господин Нешић је приједлог те једне шире коалиције, он није политика СНСД, СНСД зна какву политику води. Највише бих волио да су моји пријатељи из Источног Сарајева побиједили са 80 одсто, па да нико не треба у коалицији, али није тако и морамо да водимо рачуна. Као предсједник партије никада не смијем дозволити да дајем нереална и лажна обећања о потенцијалним коалиционим партнерима. Дата политичка ријеч мора да буде одржана – нагласио је Додик.

Он је рекао да је сутра сједница Представничког дома у вези са потврђивањем Савјета министара.

– И то је накарадна прича у БиХ – кад бирате Савјет министара то ради Представнички дом парламента БиХ, а кад га разрјешавате онда мора и Дом народа да се сагласи. Или треба укључити Дом народа и у избор Савјета министара или искључити Дом народа из његове смјене – рекао је Додик.

Он је поновио да у суштини, Савјет министара није влада, већ нешто што се саставља од ентитета и конститутивних народа и треба да буде сервис, прије свега, ентитетском нивоу, што не прихватају у Сарајеву, јер оно жели да буде ндредеђено ентитетском нивоу.

Додик је рекао да је суверенитет БиХ изведен из суверентитета ентитета.

– БиХ има међународно-правни суверенитет, али нема унутрашњи суверенитет, унутрашњи суверентитет имају искључиво ентитети – нагласио је Додик.

Говорећи о повјерењу према представницима партија из ФБиХ са којима ће бити формирана власт на нивоу БиХ, Додик је оцијенио да је лоше и за “осморку” примарно и за БиХ то што се помиње да би Златко Лагумџија и Дамир Арнаут могли да буду амбасадори јер су то, како је навео, људи који су се доказали као рушиоци БиХ, који желе да наметну само једно и за које се зна да ће радити против Републике Српске и српског народа.

Додик је нагласио да је његово да обезбиједи да Република Српска има адекватан политички одраз и да не трпи посљедице политичких сплетки.

– Ништа се неће промијенити у вези са базичним интересима Републике Српске, Дејтонски мировни споразум како је написан остао је наша политичка платформа. За нас је спорно оно што су отели високи представници и ми ћемо постављати разна питања. Нисмо са стране оставили ни агенцију за лијекове, нити било шта што је Уставом дато Републици Српској. Увијек ћемо то настојати да вратимо – навео је Додик.

Он је додао да ће и на дневни ред разговора са партнерима у ФБиХ бити стављано то да се покушају деблокирати разни пројекти који су у застоју због само неког пасијалука који се могао видјети у Сарајеву.

– “Бук бијела”,аеродром, имовина, гасовод, то је све неприкосновено питање Републике Српске – поручио је Додик.

Он је поновио и да енитетима припада имовина, да Република Српска располаже неприкосновено својом имовином и да то не може да промијени Уставни суд БиХ.

Коментаришући то што би Србин из СДП-а Игор Стојановић требало да постане потпредсједник ФБиХ, Додик је рекао да је то стара прича, да се гласовима муслимана бирају Срби, као што бирају и /Жељка/ Комшића.

– Они не дозвољавају аутентичне представнике, они хоће послушне и то је проблем који дугорочно ствара проблеме у БиХ. То апсолутно није срећа – навео је Додик.

Додик је оцијенио да је та једна структура грађанистичка код Бошњака опаснија за БиХ него ултранационалне партије као што је СДА, за које се зна шта раде.

– Овдје покушавају да нам продају неку причу о овоме кад треба да буде потпредсједник ФБиХ онда је Србин, а све остале дане не би био никада Србин и није ништа учинио да заштити Србе – нагласио је Додик.

Он је указао да су Срби истјерани из Сарајева, да у Сарајево Срби нису хтјели да се враћају, те да је Сарајево моноетничка средина гдје искључиво живе Бошњаци.

Додик је нагласио да је прича о државном нивоу подметнута, да је БиХ урушила свој баланс неповратно и више неће моћи да га успостави.

Права политика остати неутралан у руско-украјинском сукобу и не уводити санкције Русији

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је права политика данас остати неутралан у руско-украјинском сукобу, не уводити санкције Русији и не сврставати се заједно са Западом против било кога.

Он је појаснио да Српска посматра сукоб у Украјини на начин да ратују два народа блиска Србима, додајући да је увјерен да је то подвала Запада у складу са концепцијом “ко буде владао Евроазијом – владаће свијетом” и да је жеља Запада да сви буду у једном процесу општег напада на Русију.

“Ја као предсједник морам да размишљам на другачији начин. Тај сукоб ће једном бити историјска секвенца. Оно што је доминантно у нашим односима је то да нисмо имали ниједан проблем са Русима. Русија као глобална сила остаје структурисана у оквиру УН, остаје чланица Савјета безбједности и ако кажем: `идемо да уведемо санкције Русији` тада бисмо дошли у позицију трајног губитка пријатеља”, нагласио је Додик.

Он је истакао да Европа у овом тренутку није одмјерила своје мјесто и улогу и да је она највећи страдалник свега што се дешава на глобалном нивоу, јер добија скупе енергенте, губи радна мјеста и не може да се носи “са великим играчима”.

Говорећи о томе да ли ће му захтјеви европарламентараца да му чланице ЕУ уведу санкције умањити преговарачке позиције, Додик је вечерас за РТРС рекао да у БиХ неће бити донесен ниједан закон, нити пропис који одудара од Устава БиХ и интереса Српске.

“Ту сада неки мали Милорад Додик смета, јер он неће да уведе санкције Русији”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Европа је дефинитивно у јадном стању, изгубила је снагу, нема лидере, нема концепције, а има порив да се бори против нечега, што је нека нова имагинација, јер није одмјерила праве циљеве.

Додик је оцијенио да је Русија гријешила дајући 40 година Европи јефтино енергенте на бази којих се она успјешно развила.

Он је рекао да ће се тек видјети да ли ће ЕУ опстати као политичка организација.

Додик је упитао шта се то добија од Запада и уједно одговорио да се од њих добија још више разгоропађених, некоректних трећепозиваца и дипломата који ће доћи да разграђују Републику Српску и да праве унитарну БиХ.

Он сматра да давање БиХ кандидатског статуса за чланство у ЕУ без критеријума представља урушавање тих критеријума, те подсјећа како се 15 година “патило” са тиме да се испуни овај или онај критеријум.

“Гутали смо и оно што нисмо хтјели, а морали смо. И на крају дође њихова воља и кажу: `дали смо вам кандидатски статус, али то ништа не мијења`. Па што сте онда дали тај статус? Ко се овдје игра – ми или ви?”, упитао је Додик.

Он каже да Запад данас не живи боље без обзира на то шта говоре.

Додик је рекао да Република Српска има енергетску стабилност, има довољно електричне енергије и у перспективи неће бити угрожена по тим питањима, наводећи да нема несташице нафте у Српској, нити економских, политичких изазова који би је угрозили.

Провести законски поступак према људима који не долазе на посао

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да треба утврдити да ли има радника који евентуално не долазе на посао а примају плату и уколико их има против њих спровести законит процес.

“Није циљ ‘лов на вјештице’, већ поступак у складу са законом. Ако некога истјерате на улицу мимо закона, он може да поднесе тужбу и да добије више новца”, рекао је Додик.

Он је навео да “свуда има мангупа”, истичући да “није био на стражи” да би утврдио ко ради, а ко не.

“Недавно сам у јутарњем прграму РТРС-а гледао предсједника Синдиката управе (Божу Марића) и погријешио сам што сам повјеровао његовим тврдњама. Очекивао сам да ће он донијети имена људи који не долазе на посао а примају плате. Синдикат је то требало да уради, међутим, ништа се није десило”, рекао је Додик.

Он је навео да је ова акција добила сасвим другу, политичку конотацију.

“Тражио сам од предсједника синдиката радника у управи да достави имена, што није урадио. Сад бих ја требало да јурим људе по канцеларијама и да видим кога има, а кога нема. Ако су (у Синдикату управе) јавно причали о томе и правили атмосферу о тим људима, а очигледно да таквих има, онда то треба и да објаве”, рекао је Додик.

Он је додао да је више од 20 људи суспендовано и удаљено са посла, те да ће се против њих водити процес, истичући да то није мали број.

“Са становишта рационалног, видјећете да у јавном сектору има више запослених него што је потребно – од ‘Електропривреде’, здравства и на другим мјестима. Поставља се питање шта је паметније – имати више запослених и очувати запосленост или инсистирати на економској перфектности која ће довести до тога да људи одлазе и много тога другог. Овдје није ствар хира, али синдикат нам је очигледно послао негативну информацију и то ћемо брзо завршити”, појаснио је Додик.

Када је ријеч о борачкој популацији, Додик је нагласио да је за сваког истинског борца који се борио за Републику Српску данас важније да Српска опстане, без обзира на то што су неки покушали да је “огаде”.

“Република Српска је постала моћнија него што је била икада. Данас је најважније за сваког борца како обезбиједити нова радна мјеста за младе људе”, истакао је Додик.

Подијели: