Српска има алтернативу за финансирање четири пројекта које је Њемачка отказала

10.08.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је у интервјуу за РТРС да Српска има алтернативу за финансирање четири пројекта након што је њемачка банка од тога одустала.

Додик каже да одлука Њемачке да ускрати кредитна средства за пројекте говори о политичким и економским притисцима на Републику Српску због непризнавања нелигитимног Кристијана Шмита, али и покушају Њемачке да због својих финансијских проблема нађе изговор и начин да поништи раније потписане уговоре.

Он каже да је наводна антиуставна политика Републике Српске, коју Њемачка наводи као разлог за одустајање од финансирања четири пројекта, само изговор. Тврди да овим покушавају да сакрију незадовољство цијеном договореном прије неколико година за извођење одређених радова. Без обзира на све, каже Додик, Српска није без алтернативе.

– Трећи пут отказују исте пројекте, они спасавају своје фирме. Ми смо за вријеме Меркелове због добрих односа са Њемачком и њемачким компанијама и банкама прихватили да рјешавају проблем вјетропарка Хргуд. Ми смо имали понуду и Кинеза и сада ми је жао што то нисмо прихватили, али могу се вратити поново. Можда ћемо изгубити годину. Дакле, направљен је уговор са њемачком компанијом која је требало да трансферише технологију и обезбиједи финансирање. За финансирање је одређена Њемачка развојна банка која је то пратила кредитно, то је уобичајено. Међутим, уговор је потписан прије короне, а након короне је све било далеко скупље. Нијемци нису имали финансијски интерес јер губе, а нису могли ни да прошире уговор… У немогућности да изврше посао, нашли су ово рјешење да отказују пројекат, а отказали су га прије годину дана – појаснио је Додик.

Додик каже да је Њемачка нервозна јер се њихов план у вези са сукобом у Украјини не испуњава, па би строгоћу да тренирају на Републици Српској и малим земљама. Ипак, сматра да оно што су замислили неће ићи, јер Српска има пријатеља у свијету више него икад. Додик је најавио до краја године састанке са свјетским лидерима.

– Ја ћу се састати са предсједником Србије Александром Вучићем поново, онда са премијером Мађарске Виктором Орбаном, предсједником Азербејџана Илхамом Алијевим и предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом. До краја године састаћу се и са Путином, а договарамо састанак и са предсједником Кине – рекао је Додик.

Подијели: