Српска има пријатеље који је разумију више него икада

21.08.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Српска има пријатеље који је разумију више него икада, а то доказују и јучерашњи састанци у Мађарској са више лидера.

Додик је рекао да се обично говори да је Српска скрајнута, као и да се ти исти надају да ће бити изопштена, чак и из финансијских могућности, али састанци које су протекла два дана имали са важним људима у Мађарској доказују да она има важне пријатеље.

Додик је рекао да су имали прилику да се сусретну и са људима који су раније били на важним функцијама, али да су кључни сусрети били са Орбаном, Ердоганом и Вучићем са којима су разговарали о свим важним и актуелним питањима.

Он је истакао да сви слушју о ситуацији у БиХ, те подсјетио да је Кристијан Шмит подвала да је представник међународне заједнице, да нема легалитет и легитимитет да се представља као високи представник.

“Имамо сурогат, лаж која се сипа у БиХ и лидери то разумију. Упознати су са тим да је готово немогуће да странац може да интервенише у законодавству. у Мађарској су рекли да је то неприхвативо и да се треба вратити договору”, рекао је Додик на заједничкој конференцији за новинаре у Бањалуци са српским чланом Предсједништва БиХ Жељком Цвијановић након дводневне посјете Мађарској.

Он је указао да је погубно да у БиХ постоје стране које подржавају да као тако нелегалан намеће законе.

У оквиру посјете Мађарској, поводом обиљежавања Националног дана ове земље – Светог Стефана /Иштвана/, Додик и Цвијановићева присуствовали су и Свјетском првенству у атлетици у Државном атлетском центру у Будимпешти, те у Сентандреји, на позив Његовог преосвештенства епископа будимског Лукијана, прослави великог православног празника Преображења Господњег.

Укупан аранжман инвестиција са мађарском Владом 118 милиона евра

Укупан аранжман инвестиција у Републици Српској са мађарском Владом износи 118 милиона евра, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик на конференцији за новинаре.

Навео је 18 милиона евра предвиђено за наставак додјеле пољопривредне механизације.

– Предвидили смо 70 милиона евра за неке од пројеката које је покушала да заустави њемачка Влада – навео је Додик.

Нагласио је да се један пројекат може прије реализовати са Мађарима, него са Нијемцима.

– Они су смислили варијанту гдје им не ваља Додик, али ни то нису завршили. Ми тражимо од Владе Њемачке да то повуче и да нас не блокира даље. Ми са наше стране тек у мају можемо раскинути тај уговор, али тражимо да се то раскине сад – навео је Додик.

Истакао је да се за неке пројекте разговара и са партнерима из НР Кине.

Додик је рекао да је у Мађарској имао одличан састанак са премијером Виктором Орбаном, као и са лидерима Србије, Турске и Азербејџана.

– Азербејџан је познат по залихама гаса и нафте. Имају јаког лидера. Његов интерес је како брзо можемо доћи до одређених пројеката. Оно што до сада није било, јесте пажња Европске уније ка Азербејџану. Азербејџан сада исказује интерес за гасовод кроз Републику Српску. Поред тога разговарали смо о додатним пословима око нафте и нафтне индустрије – каже Додик.

Нагласио је да је са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом разговарао о путној инфраструктури и изградње ХЕ Мрсово.

– Желим да кажем да Српска има проблеме, али рјешавамо те проблеме на начин да то подијелимо са пријатељима. Српска је ријешила проблем финансирања у овој години. Ми смо у овој години до сада ријешиле обавезе у висино од 740 милиона КМ, а повукли смо на тржиштву новац у висино од 350 милиона КМ – појаснио је Додик.

Нагласио је да је Српска сигурна.

– Успјешно ћемо завршити финансијску годину. Имамо један од најмањих дефицита у региону. Вјерујте у институције Српске – јасан је Додик.

Оптужница несређена – хоће ли неко позвати тужиоца на одговорност?

Слање на дораду оптужнице против в.д директора Службеног гласника Милоша Лукића и њега показује колик је несређено стање у Тужилаштву и Суду БиХ, рекао је предсједник Српске Милорада Додик.

Навео је да је очигледно да је тужилац неодговоран.

– Зар није то довољно да неко позове на одговорност тужиоца? – упитао је Додик.

Додик је истакао да је већина тужилаца одбила да ради на овом случају.

– И све говори да је ово снажно “паковање” – навео је Додик на конференцији за новинаре.

Додао је да нигде у свијету нема да неко каже да идете у затвор ако не поштујете “високог представника”.

– Ја ћу и даље бити предсједник Републике Срспке, а он (Мајкл Марфи) неће бити амерички амбасадор у БиХ и то ће се десити брзо – рекао је Додик.

Истакао је да је Марфи једини рекао и подржао Кристија Шмита да “наметне” закон.

– Невјероватни је да је медијска заједница остала глува на тако нешто. Да неки странац може да дође и да каже, ако ме не погледаш лијепо, ако не сијаш од љубави према мени – идеш у затвор – рекао је Додик.

O сутрашњем састанку странака које чине власт на нивоу БиХ

Предсједник СНСД Милорад Додик рекао је да ће сутра бити одржан састанак странака које чине власт на нивоу БиХ у Источном Сарајеву.

– Тема састанка су три већ најављена питања, као дио ранијих пакета. Сутра ћемо све планирано да потврдимо, да се изабере министар финансија из Републике Српске у Савјету министара БиХ. Морамо да разговарамо о рјешењу како да заштитимо банкарски систем – каже Додик.

Истакао је да ће сутра разговарати о формирању радне групе, које ће се бавити питањима Уставног суда, Закона о Уставном суду.

Подијели: