Српска има пријатеље у свијету

16.06.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у да Српска има искрене пријатеље у Европи и свијету, међу којима су Русија, Мађарска и Кина који своју помоћ и подршку, за разлику од других, не условљавају.

Додик је рекао да ће у наредних неколико дана Бањалуку посјетити премијер Мађарске Виктор Орбан, који је до сада показао да је искрен пријатељ и да с њим дијели политичке ставове.

– Он је заиста наш витални и искрен пријатељ, човјек с којим дијелимо основне животне вриједности. Њега Запад жели да направи неким посебним случајем. То могу да разумијем јер сам и ја за њих одавно посебан случај. Када је ријеч о Кини, мислим да ћемо на јесен имати важну посјету тој земљи – навео је Додик.

Говорећи о сусретима с предсједником Руске Федерације Владимиром Путином, Додик је истакао да му као предсједнику импонује да се у деликатним међународним околностима састаје с руским лидером, а само у годину дана састали су се три пута.

– То је наш 20. сусрет у континуитету и није било неког дужег периода да се нисмо срели. Требао сам да будем на форуму у Санкт Петербургу чији је он домаћин али сам због породичних обавеза отказао пут. Република Српска има озбиљну корист од сарадње. Када гледате из визуре критичара, онда то није тако. Био сам у Бриселу гдје и за нестанак уличне расвјете оптужују предсједника Русије Владимир Путина – истакао је Додик у интервјуу за Срну.

Он је истакао да је антируска хистерија присутна већ дуже вријеме и да је главни проблем Запада то што жели да овлада природним ресурсима Руске Федерације.

– Мени је велика част да разговарам с предсједником Путином, који никада није ништа лоше говорио о Западу, али говорио је о интересима Русије. Говори о заштити 15 милиона Руса у Украјини. Путин је угодан саговорник – рекао је Додик.

Само наивни могу вјеровати  у добре намјере Запада

Он је истакао да се од Српске са Запада тражи да прати њихову геостратешку политику.

– Пратити њихову политику значи пратити политику негативну према нама. Од распада Југославије сва западна политика била је негативно настројена према Србима, Републици Српској и Србији – рекао је Додик.

Он је нагласио да само наивни могу вјеровати у добре намјере Запада, те додао да тамо станује лицемјеран однос према Србима, као и жеља да се доведу у стање потчињености и подаништва.

– Тако су и овај пут хтјели донијети разне мјере и санкције према Русији, а да ми то без поговора прихватамо само зато што су они нама некада обећали да би могли бити дио ЕУ. То је било атрактивно прије двадесетак година. Сада и то није више. Нисмо одустали од пута у ЕУ, али је очигледно да тог ентузијазма нема и нисам сигуран да може бити враћен – појаснио је Додик.

У Украјини сукоб титана

Када је ријеч о сукобу на истоку Европе, Додик је рекао да је Српска на страни мира, те да би волио да до сукоба није ни дошло.

– Волио бих да тај сукоб у Украјини што прије престане. Нису такви сви на Западу. Узмите прије пар мјесеци изјаву /америчког државног секретара Ентонија/ Блинкена, када је /украјински предсједник Владимир/ Зеленски рекао да би било добро да почну преговори о миру, да то не може без сагласности САД – рекао је Додик.

Он је навео да долази до формирања мултиполарног свијета гдје се губи доминантни положај Сједињених Држава које су имале много грешака у прошлости и с тим изгубиле повјерење у свијету, као што је био случај и са БиХ.

– Није им било довољно да имамо Дејтонски споразум, већ су хтјели да га разграде да би се додоворили муслиманима у БиХ и очували партнерство. Како да ја њима вјерујем. Људи из наше опозиције који сматрају да треба да буду поданици тим политикама изгледају заиста неозбиљно. Када кажу да треба разговарати, треба само ако имате шансу да представите себе – истакао је Додик.

Подсјетио је на закључак да се представници власти не састају с представницима британске и америчке амбасаде, и да је поносан на оне који се држе такве одлуке.

– Није ово никаква борба против Америке и Европе на питању Украјине. Ми само имамо штету од тога. То је сукоб титана у политичком и војном смислу, који ће очигледно бити моменат када ће се прогласити неки нови свјетски поредак. Он ће бити мултиполаран. То је готово свима јасно – сматра Додик.

Он је подсјетио на западну пропаганду када је ријеч о Русима које представљају као негативце, а о њиховим жртвама и не извјештавају у својим медијима.

– Нема емпатије према страдалим Русима, као што некада није било према Србима. Као што су покушали да прикажу да су Срби одсијецали главе у рату, а то су Србима радили муџахедини – подсјетио је Додик.

Српска финансијски стабилна, злонамјерни говоре о економском краху

Републици Српској на наплату крајем овог мјесеца у једном дану долази више од 300 милиона марака дуга по основу емитованих обвезница на Бечкој берзи прије пет година, а предсједник Додик истиче да су средства обезбијеђена.

– То је за нас један обичан дан. Република Српска исплаћује све редовно и прије пет-шест дана је исплатила пензије, исплаћује и социјална давања. Никакав проблем неће бити с исплатом пензија, плата, социјалних давања и других обавеза које има Република Српска – нагласио је Додик.

Он је навео да је направљена таква атмосфера и да се покушава Српска представити као несигурна за улагања, али је увјерен да ће се почетком јула опет јавити заинтересовани купци за обвезнице.

– Трговати с обвезницама је легална трансакција у цијелом свијету, само нама оспоравају. Стално нас упоређују са неком Федерацијом. Они исказују само федерално задужење без кумулативног задужења кантона и јавних предузећа – навео је Додик.

Он је додао да Српска има ниску стопу задужености, те да је укупан дуг 41 одсто, подсјетивши да је БДП у прошлој годиини премашио 14 милијарди 200 милиона марака.

– Када смо ми дошли на власт био је четити милијарде. У првих пет мјесеци имали смо рекордну покривеност увоза извозом. Република Српска има 14 одсто више наплаћених директних пореза. Наша просјечна плата је прешла 630 евра. Прије двије године опозиција нас је нападала зашто ми не остварујемо обећање о просјечној плати од 500 евра. Ми смо то остварили у вријеме пандемије. Није то за рећи да смо остварили циљ, али у оваквим околностима успјех је то остварити – рекао је Додик.

Он је додао да Република Српска нема финансијских проблема, те да ће наставити да финансира своје обавезе, а поједине су наслијеђене прије више од три деценије.

– Само кредити по основу дугова лоцираних у Републици Српској до 1992. године су 430 милиона. Ова Република под нашом влашћу исплатила је стару девизну штедњу. Немогуће су политичке околности у којима живи Република Српска – појаснио је Додик.

Он је додао да Српска данас има највећи број запослених, односно 290.000, што је за око 150.000 више у односу на годину када је преузета власт, подсјетивши да је Српска прошла тешке периоде велике финансијске кризе, поплава које су однијеле годишњи буџет, а потом и пандемију.

– Очували смо стабилан буџет, повећали смо пензије. Имамо 278.000 пензионера. То је близу 30 одсто становништва које прима пензије – рекао је Додик.

Истакао је да, упркос свим изазовима, Српска гради нове километре ауто-пута, гради и реконструише болнице у Српској, регионалне путеве и реализује друге пројекте од највишег интереса, што је много више у односу на Федерацију.

– Нећу да дозволим себи да нам Федерација буде мјерило. Хоћу да се мјерим с озбиљним државама у нашем окружењу. У најмању руку не заостајемо за њима – навео је Додик.

Српска не одустаје од својих планова

Предсједник Републике рекао је да Српска неће одустати од својих планова и програма, али и појединих законских рјешења, иако се понекад због реалних околности мора мало стати.

Додик је истакао да, када је ријеч о закону који уређује питање клевете, Српска неће одустати.

Он је указао на то да Европљани поново својим објашњењем да у 16 држава ЕУ клевета може да буде нормирана као кривично дјело “јер је тамо правосуђе озбиљно”, а у Српској не може – показују да сматрају да домаће правосуђе није достојно.

– Опет нам показујете да нисмо достојни. То хоћете да кажете. Па, чекајте. Ко управља овдје правосуђем? Ви или ми? Они управљају правосуђем – поручио је Додик.

Додик је подсјетио да је тужилац у Тужилаштву БиХ који је био надлежан за одређене предмете против њега сада судија Суда, што значи да кадија и тужи и суди. Тај исти тужилац је био политички савјетник некадашњег високог представника у БиХ Педија Ешдауна када су се наметале вануставна рјешења, укључујући Закон о Суду и Тужилаштву.

– И они хоће да кажу – вријеме показује да то морамо прихватити. Не, ми никада нећемо прихватити да је Устав предвидио постојање Суда и Тужилаштва. То је антиуставна институција – нагласио је Додик и подсјетио да је у процесу примопредаје између два тужиоца био присутан службеник америчке амбасаде, што показује докле неке ствари иду.

Додик је рекао да може да се носи с тим, без обзира што то понекад помало замара.

– Све ове моје године политичког ангажмана су биле године сталних протјеривања, прогањања, Тужилаштва и овога и онога и никада ништа нису доказали. И даље стоји прича да је Додик у криминалу, па како ме нема у “Скај” или некој другој причи? Зар сам толики виртуоз у криминалу да ме не може наћи ни шест америчких обавјештајних служби ни у чему – рекао је Додик.

Поручио је да морају престати да лажу.

– Желе да контролишу све, јер није важно да ли је неко крив или не. Сад су тужиоца премјестили у Суд БиХ и тај тужилац који мени седам година држи предмет и неће да закључи јер нема доказа да иде даље, рећи ће у једном тренутку да предмет иде на Суд и онда ће ме тамо дочекати тај исти тужилац и он ће рећи да сам крив – био ја крив или не – рекао је Додик.

Он је рекао да су се сукобом у Украјини политички односи битно радикализовали.

– У посљедњих 15-20 година ни од чега нисмо одустали. Све што смо говорили, то смо спроводили максимално могуће. Неке ствари нисмо могли. Не може ни Америка све, па ни Милорад Додик нити СНСД – рекао је Додик.

Говорећи о закону о невладиним организацијама, Додик је подсјетио да је Српска узела исти закон који има и Америка.

“Узмите изјаву /амбасадора Мајкла/ Марфија из Амбасаде САД који каже да Америка има тај закон, али не препоручује другим владама да те законе доносе. А како ти можеш имати, а ми не можемо? Значи, то је ексклузивитет, само за њих, он одређује шта је владино, шта невладино, шта је мамино, шта су тате и маме, шта је родитељ један и родитељ два, и много чега другог”, изјавио је Додик у интервјуу Срни.

Подијели: