Српска је старија од Уставног суда БиХ, муслимани никако да изађу из прошлости

14.06.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Република Српска старија од Уставног суда БиХ три године, истичући да је некадашња БиХ састављена од Републике Српске и ФБиХ 1995. године, те стога ниједна њена институција није старија од ње саме, нити дијелова из којих је састављена.

– Уставни суд БиХ је настао Дејтонским мировним споразумом 1995. године, а Република Српска је проглашена 9. јануара 1992. године, дакле, Денис Бећировић не износи ни тачне информације. Република Српска је старија од Уставног суда БиХ три године. Денису Бећировићу није тешко да се на овакав паушалан, неозбиљан начин бави политиком у којој је за све нашао кривца у мени, па сам ја крив и што сунце залази и што се иде у пензију – рекао је Додик.

На питање Срне да прокоментарише Бећировићеву изјаву да је “Уставни суд БиХ старији 31 годину од мањег бх. ентитета” и то што је позвао Кристијана Шмита да “почне да штити Дејтон”, Додик је одговорио да позивање с мјеста члана Предсједништва БиХ да интервенише високи представник је рефлекс прошлости и насљеђе прошлости из које муслимани не могу никако да изађу, па ни Бећировић.

– Ако је високи представник, па и овај нелегалан и нелегитиман, власт којој се обраћа, препоручујем му да ујутру поднесе оставку и извини се својим бирачима што их је слагао. Под изговором чувања институција, које успут буди речено функционишу без иједног акта, па чак и без Закона о Уставном суду, Бећировић у ствари покушава да казни оне за које нема ни правну ни политичку аргументацију. Нада се да ће константном виком произвести реакцију некога у ЕУ, а онда и наћи некога да заврши муслиманске ратне циљеве. Колико енергије се троши ни на шта, умјесто да се сједне и након скоро 30 година усвоји Закон о Уставном суду БиХ, којим би се из Уставног суда удаљиле стране судије, које су ружно свједочанство о колонијалном статусу БиХ – указао је Додик.

Ако су им уста пуна територијалног интегритета и суверенитета, рекао је Додик, зашто ништа не чине да БиХ врати узети јој суверенутет.

Додик је подсјетио да Закон о Уставном суду БиХ никада од 1995. до данас није усвојен.

Подијели: