Српска на бранику слова Дејтона

13.12.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да апсурдна ситуација у БиХ траје предуго, истакавши да је Српска остала на бранику слова Дејтонског мировног споразума и да и тиме показује свој карактер.

– Од почетка је било јасно да је Дејтонски мировни споразум прелазни документ, они то више ни не крију, а питање је ка чему, ка унитарној Босни, ми се не слажемо – поручио је Додик.

Он је нагласио да је у БиХ био низ епизода, да је апсурдна ситуација и у вези са Дејтонским мировним споразумом, те да је против Републике Српске уперено и дјеловање Кристијана Шмита.

– Сада нас јуре са Судом БиХ – рекао је Додик и додао да је апсурдно да неко ко није високи представник, ко није потврђен у Савјету безбједности УН, намеће законе.

– Чак је и опозиција у Републици Српској одбила да сарађује са њим, сем странке Народни фронт Јелене Тривић – истакао је Додик.

Подсјетио је да су раније високи представници забрањивали политички рад, да је у БиХ потпуно бесправно више од 280 закона у БиХ наметнуто са високим представником, те да се сада то наставља судским процесом у Суду БиХ.

Додик је за Телевизију Хепи рекао да се за Шмита везују велике афере у Њемачкој и да се Шмит, да је поштен, никада не би прихватио овога што чини у БиХ.

– Нису га /Шмита/ хтјели Нијемци, /њемачки канцелар/ Ангела Меркел није знала шта ће с њим, и одједном /Валентин/ Инцко подноси оставку и долази Шмит – навео је Додик.

Он је подсјетио да је Република Српска након Дејтона била у незахвалној позицији и да је сасвим друга ситуација како сада живи.

– Ствар Републике Српске је у њеном карактеру – нагласио је Додик.

Додик је додао да је све што ради Шмит уперено против Срба.

– Меркелова није знала шта ће с њим, нису га они хтјели. Будући да је он био њен сарадник, она га је послала овамо – каже Додик.

Говорећи о Дејтонском мировном споразуму Додик је поручио да ће се једном морати питати и Србија и Хрватска јер су оне потписнице и гарант тог споразума.

Подијели: