Српскa не да оно за шта су гинули њени славни борци

10.05.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Српска 12. маја прије 32 године донијела историјски закон о формирању Војске Српске, а да данас не пристаје на било какве понуде којима би изгубила оно за шта су гинули њени славни борци.

“Поносан сам на припаднике Војске Републике Српске, као хероје који су све дали за Српску. То обавезује нас који још можемо да дамо све за Српску”, нагласио је Додик у обраћању у бањалучкој касарни “Козара” на централној свечаности обиљежавања Дана Војске Републике Српске.

Он је рекао да је Војска Републике Српске водила одбрамбени рат, да су Срби увијек водили рачуна о својој и слободи других, те да је тако и данас.

“Данас морамо показати да смо спремни да обезбиједимо слободу за сваког припадника сваког народа у Српској”, поручио је Додик.

Додик је подсјетио да су 9. јануара 1992. године српски посланици донијели одлуку о формирању Републике Српске и да је то дан мира, када се политичким средствима брани народ.

“Тада је Српска имала намјеру да буде независна, али околности су довеле до страдања српског народа и дошао је мировни процес. Српска је пристала под притиском да заједно са Федерацијом створи БиХ и зато у Уставу пише да је чине Српска и Федерација БиХ”, навео је Додик и додао да је Српска у БиХ унијела дио свог суверенитета.

Предсједник Републике Српске рекао је да се Република Српска сјећа цивилних жртава и настрадалих бораца у протеклом рату, а да се данас бори за своја стечена права.

Додик је навео да се Дејтонски мировни споразум стално нарушава с циљем демонтирања Српске и стварања унитарне БиХ, да су и даље присутни Нијемци и лажни високи представник са намјером да владају територијом и имовином, те остваре своје интересе.

“Република Српска је све то преживјела, као и њен народ. Често размишљам о снази Српске која у тако неповољном окружењу егзистира захваљујући слободи и љубави српског народа према њој. Без Републике Српске нема слободе”, истакао је Додик.

Он је рекао да је БиХ одржива само у слову Дејтонског мировног споразума, а да се чини да то данас није могуће због тога што странци намећу своје интересе и други концепт.

“Господо припадници Трећег пука, хвала вам што чувате нашу традицију и обичаје и будите насљедници војника Војске Републике Српске да наш народ рачуна на вас и даље. Војска Српске тако гради мир и гарантује га својим присуством”, нагласио је Додик, који је припаднике Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука поздравио традиционалним поздравом “Помоз` Бог, јунаци!”, уз њихов отпоздрав “Бог ти помог`о!”.

Он је рекао да Република Српска данас има пријатеље и да нема жељу за било каквим сукобом, али да остаје трајно незадовољна чињеницом да остаје у БиХ.

“Захваљујем Србији и предсједнику Александру Вучићу који су упорни у развијању најбољих односа јер је ријеч о једном интересу и народу и то је у оквиру међународног споразума”, поручио је Додик.

Додик је рекао да је Српској отето много тога, да су различите политичке гарнитуре у прошлости морале понекад да устукну и препусте нешто, што су покварили странци, који данас више ништа не могу добити.

Он је напоменуо да је једини начин да Српска преживи тај да не дозволи да изгуби надлежности у унитаризацији БиХ.

“За мене је Република Српска завјетна и трајна и оно гдје се свако враћа и то су омогућили припадници Војске Републике Српске. Српски народ и његова слобода су наш завјет. Нека живе Република Српска и Србија и слобода!”, поручио је Додик.

У Централној спомен-соби Војске Републике Српске у касарни “Козара” у Бањалуци данас су поводом Дана Војске Српске положени вијенци борцима погинулим у
Одбрамбено-отаџбинском рату, те је служен парастос.

Кроз Војску Републике Српске прошло је 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.

Подијели: