Српска не жели у НАТО, обуставиће сарадњу са том алијансом

11.04.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска не жели да уђе НАТО савез и обуставиће све активности сарадње са том алијансом.

Додик је рекао да сви људи из Српске који раде на тим питањима више то неће радити.

“Од замјеника министра у Савјету министра и министара у Влади Српске до свих оперативаца на тим питањима, закључно са комисијом у којој сједи један број Срба коју је именовао Савјет министара. У том погледу ми ћемо прекинути да радимо”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Додик је навео да Република Српска ништа нема од њих, осим сталног тражења нечега, а то нешто је базично за Српску.

“Ми не можемо да будемо члан НАТО савеза, не због сукоба Украјине и Русије. Па ми смо то и прије говорили. Шта сад треба да се бојимо НАТО савеза и да кажемо да смо се прошли пут шалили. Не нисмо се шалили, сада смо одлучнији”, рекао је Додик.

Он је рекао да Република Српска не жели да се сврстава ни на једну страну.

“Ми желимо бити субјект који овдје одлучује о нашим стварима. Ја не одлучујем о стварима о Великој Британији и Америци, а не желим ни да они овдје одлучују”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, све мјере високих представника су биле антисрпске и усмјерене на рушење Српске.

“Знали смо ми то и тада. Ви знате од када се борим са високим представником, ви знате и од када се борим против Суда и Тужилаштва БиХ. Још 2010. године, када смо довели Кетрин Ештон овдје и постигли договор с њима – они су опет слагали. Они само лажу, они дођу овдје и постигну договор, а ако им не одговара већ сутра тај договор не примјењују сви ти из ЕУ и који долазе из европских центара моћи”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је много споразума постигнуто, али да се ниједан није реализовао, а гледано шире нису ни Кумановски ни Бриселски нити Дејтонски споразум.

“Све је то само тражење од Срба. Не може више. Ја сам предсједник Републике и њу заступам и у оквиру тога што пише у Уставу кажем – Српска је нападнута од стране тихе субверзивне концепције која треба да је уруши, а најбољи примјер за њено коначно урушење је то што су смислисли ово око имовине, и зато сам спреман на питању имовине да се борим до крајњих својих снага”, рекао је Додик.

(Срна)

Подијели: