Српска неће имати проблема финансијске природе

27.05.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска има средства за исплату доспјелих обавеза крајем јуна, да је лажна прича да се налази у тешкој ситуацији, те поручио да Република Српска неће имати проблема финансијске природе.

Додик је нагласио да ће Република Српска своје обавезе извршавати онако како то предвиђа буџет и законодавство, те додао да напади на Српску у смислу драматизације ситуације нису ништа ново и они су координирани.

“Шта би хтјели ови из америчке и британске амбасаде и дијела европских земаља? Они би хтјели да ми потпуно постанемо њихови зависници и да не можемо да се одбранимо од било каквих њихових злих намјера према нама”, рекао је Додик.

Додик је навео да су то покушали блокирајући одређена средства која су обезбијеђена кроз разне трансфере, али да то неће угрозити Српску.

“Сви проблеми на економском плану у знатној мјери, наравно има и наше слабости, долазе од погрешне политике коју води Запад, који је генерисао потпуно инфлаторна и друга кретања на глобалном нивоу, од политике која иде за тим да сви трансфери који иду према неким државама морају да прођу преко трансакционих рачуна који држе западне банке, које одлучују о томе хоће ли нешто да пусте, без обзира што се ради о вашем новцу”, додао је Додик.

То је, како је рекао, једна колонијална ситуација, колонијална управа у којој они желе да дисциплинују некога.

Додик је навео да крајем јуна Република Српска има доспијеће обавеза од 320 милиона у једном дану, те напоменуо да је Српска нудила да од нове године сукцесивно изврши то плаћање, али да то није прихваћено јер берзе не призају та правила.

“Ми смо вршили концентрацију и већ сада имамо тај новац на рачунима и можемо да то завршимо једнократно”, додао је Додик.

Што се тиче Међународног монетарног фонда, Додик је рекао да већ годинама не постоји аранжман са том институцијом, која, како је навео, покушава овdjе да наметне неке своје политике, као што је смањивање плата, чиме се у оваквим околностима иде на дестабилизацију, а не стабилизацију.

“У међувремену, стране банке су одавде однијеле више добити него што су дале помоћи”, додао је Додик.

Подијели: