Српска није и неће пропасти, иако су то неки прижељкивали

27.12.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је година на измаку била изазовна и тешка, али да је Српска очувала финансијску и политичку стабилност.

Додик је рекао да су плате и пензије расле, а за наредну годину најавио је отварање три велике фабрике са више од 2.500 нових радних мјеста.

– Појачана инфлација у претходној години приморала нас је да повећамо плате. Плате и пензије у овој години реално су расле за три одсто. Остали смо на високом степену покривеност увоза извозом. Република Српска у овом трнутку има највећи број запослених икада – рекао је предсједник Српске у емисији Телеринг.

Он је навео да су обновљане болнице у Српској, да је одржана стабилност здравственог сектора након удара епидемије вируса корона, као и да су грађени и реконструисани путеви.

– Радили смо на привлачењу инвестиција за градњу соларних електрана и модернизацију термо и хидроелектрана, те одржали финансирање и функционисање образовоног система – истакао је Додик.

Додик је нагласио да је Република Српска очувала финансијску стабилност, иако су многи најављивали колапс.

– Многи су, а поготово они заједљиви и они који су против Републике, а долазе из дијела опозиције и квазистручне јавности, најављивали да ћемо пропасти у шестом мјесецу, па кад се то није десило, онда су говорили о деветом мјесецу, па сад видимо да говоре о 2026. години. Од кад постоји Република Српска, стално се утркују неки, што из ФБиХ што из Српске, да нам кажу како ћемо пропасти, али ето, ми не пропадамо – рекао је предсједник Српске.

Он је нагласио да је Република Српска очувала свој политички статус који је, како каже, ове године био нападнут више него икад.

– Био је нападан кроз причу о лажном високом представнику, ригидну полтику америчког амбасадора /Мајкла Марфија/ и његових трабаната у Сарајеву, као и кроз немогућност да са политичким фактором бошњачког народа помјеримо ствар у правцу договора народа у БиХ – навео је Додик и додао да је очувана Српска са најстабилнијом структуром власти до сада.

Додик је рекао да БиХ располаже значајним средствима, али да због немогућности договора о расподјели, односно због опструкција бошњачких представника, та средства стоје на рачуну неупотребљена.

Подијели: