Српска никоме не пријети, своју слободу брани

09.01.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је Република Српска република мира, окупљања и слободе, која никоме не пријети и ником не жели зло.

У обраћању у Источном Сарајеву на прослави Дана Републике Српске Додик је рекао да је Српска спремна да брани своју слободу и ужива у њој, те да је у Српску добродошао свако ко је за мир на овим просторима.

Он је нагласио да овај простор припада Србима који су се 9. јануара 1992. године организовали и створили своју Републику Српску.

“Тог 9. јануара био сам и ја на оснивачкој скупштини и посебно сам поносан на тај дан. Посебно сам поносан што могу да свједочим о Републици која је прошла тежак период рата и послијератне изградње. Што свједочим Републици која је била широка за све. Републици коју су многи омаловажавали, али нису успјели да је сатру и да је доведу до нестанка”, рекао је Додик.

Додик је поручио да је Република Српска и народ у њој поносан на слободу и спреман да је одбрани.

“Ми нисмо пријетња никоме и не радимо ово из ината. Ми само хоћемо да кажемо да смо ту да смо спремни да се боримо за своју слободу”, рекао је Додик.

Он је рекао да су припадници Полиције Републике Српске они који су задужени за наш миран живот, те да је посебно поносан на њих и захвалан им.

“Најзначајнији и највећи колосални дио дали су борци Војске Републике Српске наше поносне војске која је заједно са полицијом бранила наше домове у неизвјесним околностима у којима је рат доносио сваки дан промјене. Многи су остали на бранику своје земље”, рекао је Додик.

 

Додик је грађанима и учесницима дефилеа честитао Дан Републике.

Република Српска данас прославља Дан Републике и 31 годину постојања.

Девети јануар слави се као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Српска Република БиХ.

Слобода је наша кључна ријеч, зато се окупимо око Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас у Источном Сарајеву на прослави Дана Републике да је слобода кључна ријеч српског народа и позвао све да се окупе око Српске, без које нема развоја нити опстанка на овим просторима.

Додик је захвалио припадницима полиције који су даноноћно задужени за миран живот грађана Српске, на шта је посебно поносан.

“Најзначајнији и највећи колосални дио у стварању Српске дали су борци поносне Војске Републике Српске која је заједно са полицијом бранила наше домове, поготово у неизвијесним околностима у којима је рат доносио сваки дан одређене промјене”, рекао је Додик, подсјетивши да су данас на Сокоцу положени вијенци и цвијеће за 949 војника Војске Српске из ове регије који су тамо сахрањени.

Предсједник Српске је рекао да народ у Српској воли Републику Српску и Србију.

“Одлучни смо да останемо овдје. Наша љубав према Србији је природна и нормална. Само за оне који издалека долазе и покушавају да нам кажу да треба нешто друго да волимо – кажемо да волимо Републику Српску и Србију”, поручио је Додик.

Предсједник Републике Српске рекао је да српски народ никада није био босанско-српски него је ријеч о Србима који имају право на свој демократски израз и окупљања.

“Ми то право дозвољавамо другима. Ми смо остали у БиХ зато што смо морали, зато што је Дејтонски споразум као једини могући акт тог времена обезбјеђивао не само мир него је успоставио нови политички систем у коме је Српска најзначајнији фактор”, рекао је Додик.

Додик је нагласио да је Република Српска незаобилазан фактор.

“Оног дана када и ако имају снаге у себи да прихвате Устав БиХ, Република Српска ће се у своме понашању прилагодити Уставу БиХ. Али, оно што су радили и што су нам отели безочници и криминалци из међународне заједнице који овдје већ неколико деценија покушавају да нам узму слободу, ја им поручујем да нећете проћи ни са лажним /Кристијаном/ Шмитом ни са било ким којег нам шаљете овдје”, поручио је Додик.

Предсједник Републике Српске додао је да српски народ хоће слободу и живот у овој републици, те да не тражи ни од кога ништа.

“Желимо да Бошњаци живе у миру да се развијају, не желимо да им зауставимо ниједну њихову инвестицију, али нећемо им дозволити да они нама заустављају наш развој. Радите нешто на томе и покушајте се навикнути на Републику Српску заједницу мира, достојанства, просперитета и развоја”, рекао је Додик, обраћајући се на дефилеу поводом Дана Републике Српске.

Додик је нагласио да Српска не може прихватити да Уставни суд БиХ, у којем сједе три странца и два Бошњака, каже да Република није створена 9. јануара 1992. године.

“Њима је спорна година, није датум. Те године овдје је био мир и ми смо и касније одржавали сједнице парламента БиХ и био је мир. Е, то је проблем. Република Српска је створена у миру, а она која прављена 1. марта створена је у крви”, истакао је Додик.

Он је рекао да су Срби посвећени Републици и да поштују туђе вриједности, али траже да се поштује њихов идентитет.

“Ових дана слушамо како желе и својатају Твртка који је био српски владар на овим просторима, који је био заиста велики па може да буде и њихов, али он је несумњиво Србин и не може да буде претеча онога што они говоре. Он је написао пјесму о Светом Стефану и зато сам поносан, не само на тај период, него на нашу историју која је страдалничка, која иза себе има много страдалих, али која је историја слободе овог народа и зато ту идеју нико не може да заустави и прекине”, рекао је Додик.

Додик је истакао да је слобода кључна ријеч српског народа и да је то увијек била.

Он је захвалио свим учесницима свечаног дефилеа, као и медијима који могу да посвједоче да је ово манифестација окупљености, приказ младости, али и приказ одлучног карактера српског народа да се бори и да је спреман да се бори за слободу на простору Републике Српске.

Додик је поручио да полиција Републике Српске неће ни корак на туђу територију, али неће дозволити никоме да на територији Српске било шта учини на штету њеног народа.

“Поручујем да се окупимо око Републике Српске, без ње нема слободе, нема развоја и нема нашег опстанка на овим просторима. Никада Србин, ниједан српски политичар нити руководилац не смије дозволити било какав други облик организовања осим српске националне државе на овим просторима која се зове Република Српска и Србије с којом ми имамо права да будемо интегрисани, повезани у складу са међународним правом. Живјела Србија, живјела Република Српска, живио српски народ”, поручио је Додик.

Република Српска данас прославља Дан Републике и 31 годину постојања.

Девети јануар слави се као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Српска Република БиХ.

Подијели: