Srpska nikome ne prijeti, svoju slobodu brani

09.01.2023.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska republika mira, okupljanja i slobode, koja nikome ne prijeti i nikom ne želi zlo.

U obraćanju u Istočnom Sarajevu na proslavi Dana Republike Srpske Dodik je rekao da je Srpska spremna da brani svoju slobodu i uživa u njoj, te da je u Srpsku dobrodošao svako ko je za mir na ovim prostorima.

On je naglasio da ovaj prostor pripada Srbima koji su se 9. januara 1992. godine organizovali i stvorili svoju Republiku Srpsku.

“Tog 9. januara bio sam i ja na osnivačkoj skupštini i posebno sam ponosan na taj dan. Posebno sam ponosan što mogu da svjedočim o Republici koja je prošla težak period rata i poslijeratne izgradnje. Što svjedočim Republici koja je bila široka za sve. Republici koju su mnogi omalovažavali, ali nisu uspjeli da je satru i da je dovedu do nestanka”, rekao je Dodik.

Dodik je poručio da je Republika Srpska i narod u njoj ponosan na slobodu i spreman da je odbrani.

“Mi nismo prijetnja nikome i ne radimo ovo iz inata. Mi samo hoćemo da kažemo da smo tu da smo spremni da se borimo za svoju slobodu”, rekao je Dodik.

On je rekao da su pripadnici Policije Republike Srpske oni koji su zaduženi za naš miran život, te da je posebno ponosan na njih i zahvalan im.

“Najznačajniji i najveći kolosalni dio dali su borci Vojske Republike Srpske naše ponosne vojske koja je zajedno sa policijom branila naše domove u neizvjesnim okolnostima u kojima je rat donosio svaki dan promjene. Mnogi su ostali na braniku svoje zemlje”, rekao je Dodik.

 

Dodik je građanima i učesnicima defilea čestitao Dan Republike.

Republika Srpska danas proslavlja Dan Republike i 31 godinu postojanja.

Deveti januar slavi se kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Sloboda je naša ključna riječ, zato se okupimo oko Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas u Istočnom Sarajevu na proslavi Dana Republike da je sloboda ključna riječ srpskog naroda i pozvao sve da se okupe oko Srpske, bez koje nema razvoja niti opstanka na ovim prostorima.

Dodik je zahvalio pripadnicima policije koji su danonoćno zaduženi za miran život građana Srpske, na šta je posebno ponosan.

“Najznačajniji i najveći kolosalni dio u stvaranju Srpske dali su borci ponosne Vojske Republike Srpske koja je zajedno sa policijom branila naše domove, pogotovo u neizvijesnim okolnostima u kojima je rat donosio svaki dan određene promjene”, rekao je Dodik, podsjetivši da su danas na Sokocu položeni vijenci i cvijeće za 949 vojnika Vojske Srpske iz ove regije koji su tamo sahranjeni.

Predsjednik Srpske je rekao da narod u Srpskoj voli Republiku Srpsku i Srbiju.

“Odlučni smo da ostanemo ovdje. Naša ljubav prema Srbiji je prirodna i normalna. Samo za one koji izdaleka dolaze i pokušavaju da nam kažu da treba nešto drugo da volimo – kažemo da volimo Republiku Srpsku i Srbiju”, poručio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da srpski narod nikada nije bio bosansko-srpski nego je riječ o Srbima koji imaju pravo na svoj demokratski izraz i okupljanja.

“Mi to pravo dozvoljavamo drugima. Mi smo ostali u BiH zato što smo morali, zato što je Dejtonski sporazum kao jedini mogući akt tog vremena obezbjeđivao ne samo mir nego je uspostavio novi politički sistem u kome je Srpska najznačajniji faktor”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska nezaobilazan faktor.

“Onog dana kada i ako imaju snage u sebi da prihvate Ustav BiH, Republika Srpska će se u svome ponašanju prilagoditi Ustavu BiH. Ali, ono što su radili i što su nam oteli bezočnici i kriminalci iz međunarodne zajednice koji ovdje već nekoliko decenija pokušavaju da nam uzmu slobodu, ja im poručujem da nećete proći ni sa lažnim /Kristijanom/ Šmitom ni sa bilo kim kojeg nam šaljete ovdje”, poručio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske dodao je da srpski narod hoće slobodu i život u ovoj republici, te da ne traži ni od koga ništa.

“Želimo da Bošnjaci žive u miru da se razvijaju, ne želimo da im zaustavimo nijednu njihovu investiciju, ali nećemo im dozvoliti da oni nama zaustavljaju naš razvoj. Radite nešto na tome i pokušajte se naviknuti na Republiku Srpsku zajednicu mira, dostojanstva, prosperiteta i razvoja”, rekao je Dodik, obraćajući se na defileu povodom Dana Republike Srpske.

Dodik je naglasio da Srpska ne može prihvatiti da Ustavni sud BiH, u kojem sjede tri stranca i dva Bošnjaka, kaže da Republika nije stvorena 9. januara 1992. godine.

“Njima je sporna godina, nije datum. Te godine ovdje je bio mir i mi smo i kasnije održavali sjednice parlamenta BiH i bio je mir. E, to je problem. Republika Srpska je stvorena u miru, a ona koja pravljena 1. marta stvorena je u krvi”, istakao je Dodik.

On je rekao da su Srbi posvećeni Republici i da poštuju tuđe vrijednosti, ali traže da se poštuje njihov identitet.

“Ovih dana slušamo kako žele i svojataju Tvrtka koji je bio srpski vladar na ovim prostorima, koji je bio zaista veliki pa može da bude i njihov, ali on je nesumnjivo Srbin i ne može da bude preteča onoga što oni govore. On je napisao pjesmu o Svetom Stefanu i zato sam ponosan, ne samo na taj period, nego na našu istoriju koja je stradalnička, koja iza sebe ima mnogo stradalih, ali koja je istorija slobode ovog naroda i zato tu ideju niko ne može da zaustavi i prekine”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je sloboda ključna riječ srpskog naroda i da je to uvijek bila.

On je zahvalio svim učesnicima svečanog defilea, kao i medijima koji mogu da posvjedoče da je ovo manifestacija okupljenosti, prikaz mladosti, ali i prikaz odlučnog karaktera srpskog naroda da se bori i da je spreman da se bori za slobodu na prostoru Republike Srpske.

Dodik je poručio da policija Republike Srpske neće ni korak na tuđu teritoriju, ali neće dozvoliti nikome da na teritoriji Srpske bilo šta učini na štetu njenog naroda.

“Poručujem da se okupimo oko Republike Srpske, bez nje nema slobode, nema razvoja i nema našeg opstanka na ovim prostorima. Nikada Srbin, nijedan srpski političar niti rukovodilac ne smije dozvoliti bilo kakav drugi oblik organizovanja osim srpske nacionalne države na ovim prostorima koja se zove Republika Srpska i Srbije s kojom mi imamo prava da budemo integrisani, povezani u skladu sa međunarodnim pravom. Živjela Srbija, živjela Republika Srpska, živio srpski narod”, poručio je Dodik.

Republika Srpska danas proslavlja Dan Republike i 31 godinu postojanja.

Deveti januar slavi se kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Podijeli: