Српска одбацује сваку врсту дјеловања Шмита

07.12.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Палати Републике са специјалним изаслаником Француске за западни Балкан Ренеом Троказом.

Предсједник Републике упознао је саговорника с тренутном политичком ситуацијом у Републици Српској и БиХ, процесу европских интеграција и другим актуелним темама.

Предсједник Додик истакао је да су институције Српске посвећене европском путу, те да од Европске уније и земаља чланица очекују реалистичан и принципијелан приступ према БиХ, као и пуно уважавање њене уставне структуре.

Током састанка, предсједник Републике пренио је специјалном изасланику Француске за западни Балкан јасан став да Српска одбацује сваку врсту дјеловања Кристијана Шмита као високог представника у БиХ јер није изабран у складу с анексом 10 Дејтонског мировног споразума.

Предсједник Републике Српске током састанка истакао је опредијељеност институција Српске ка очувању мира и стабилности, те досљедном поштовању Дејтонског споразума и уставне позиције два ентитета и три конститутивна народа у БиХ.

Састанку је присуствовао и амбасадор Француске у БиХ Франсоа Делмас.

Подијели: