Српска поносна на своје пријатеље који стоје уз њу

08.01.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је данас поносан што у име Српске додјељује ордење и одаје признања на церемонији поводом 9. јануара, посвећеној пријатељима Републике који јој пружају подршку и љубав.

“Човјек је снажан колико има правих пријатеља, тако се мјери и држава по својим пријатељима који су увијек уз вас, поштују вас и спремни су да помогну. Српска се захваљује својим пријатељима који је поштују и уважавају”, рекао је Додик у Банском двору у Бањалуци на додјели одликовања заслужним институцијама и појединцима поводом 9. јануара, Дана Републике Српске.

Додик је захвалио предсједнику Руске Федерације Владимиру Путину, као поузданом ослонцу Републике Српске.

“Захваљујући позицији Владимира Путина и снази Руске Федерације, глас и став Републике Српске чује се и уважава и њена позиција је очувана под налетом међународног интервенционизма”, поручио је Додик.

Додик је упутио захвалност љекарима који нису из Републике Српске, али који су за њу урадили толико да су сигурно постали чланови породице која се зове Република Српска и која их сматра пријатељима.

“Хвала Светлани Вујовић, Петеру Фригу, Миловану Бојићу, Синиши Дучићу, Лазару Ангелковом, Борису Гороњи којима смо у руке повјеравали здравље многе дјеце и одраслих из Републике Српске, а који су се према здрављу наших грађана односили као према своме властитом и који нам помажу у изградњи снажног здравственог система саме Српске”, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, ордење и медаље често се повезују са витезовима, часним и честитим борцима, а данас се одају признања и оним пријатељима који витешки служе истини, правди, култури или образовању, а то су Љиљана Никшић, Јованка Ластић, Јевгениј Германович Водолазкин, Патрик Барио, Жак Огар и Драгољуб Ацковић.

Предсједник Републике Српске захвалио је и Синиши Михајловићу, који ће, како је рекао, заувијек живјети у мислима многих.

“Синиши који је наш, не само због тога што његова породица живи у Републици Српској, већ и због тога што нас је својим резултатима много пута усрећио, али и својим људским квалитетима показивао пут правог борца и човјека”, истакао је Додик.

Он је рекао да данас Република Српска захваљује и својим најбољим кћерима и синовима, онима који су свима били и биће примјер и узор.

Додик је нагласио да су важне вриједности идеје која се зове Република Српска истина и правда.

“То су двије сестре у чијим војскама су стајали и данас стоје многи наши сународници. Један од оних који је стајао у војсци истине и којем ћемо одати признање је Светислав Станојевић, оснивач и први предсједник Врховног суда Републике Српске”, навео је Додик.

Предсједник Републике Српске се позвао на познату мисао да ако изгубимо културу нећемо имати шта бранити, истичући да су међу “чуварима ватре” културе Републике Српске Николина Фригановић, Никола Пејаковић, Раде Радовић, Добривоје Агатоновић Ага, Александар Стојковић Пикси и Младен Матовић.

Додик је навео да су иза Републике Српске три године у којима се стрепило за здравље сваког грађанина, а да су у тој стрепњи, сву бригу олакшавали љекари и здравствени радници.

“Захвални смо онима који су најзаслужнији што данас живимо у друштву у којем смо скоро и заборавили пред каквим изазовима смо се нашли у току пандемије, а једни од најбољих међу њима јесу и остаће Антонија Верхаз, Златко Максимовић и Младен Дуроњић који су једни од многих јунака из нашег здравственог система”, рекао је Додик.

Он сматра да је наше друштво састављено од многих хероја и великана, а обично се признање одаје онима који су се уписали у бесмртне попут великих јунака и војсковођа или најбољих научника, умјетника и спортиста.

Додик је рекао да сматра да иза славе највећих стоји дух народа који у себи има безбројне хероје непознате широј јавности и додао да су прави хероји људи, који се не истичу у јавности, али који свој рад доживљавају као мисију за стварање бољег друштва.

“Када пред крај дана дођемо кући, свако од нас може бити задовољан зато што живи у држави у којој се хуманитарним радом бави Љиљана Гарача, у којој успјешан рад Завода за трансфузију крви никада није упитан. Можемо бити поносни и посвећен рад новинара попут оних у `Дервентском листу`, као и на сваки школски час на којем захваљујући учитељима и наставницима неко дијете научи ново слово, број, важан датум из наше историје”, поручио је Додик.

Додик је рекао да Република Српска има велики народ о чему свједоче боксер Сара Ћирковић, виртуоз на хармоници Радован Ивановић, најбољи спортиста Републике Српске Павле Дујаковић и њихове колеге које данас примају признање.

“Они су доказ да Српску насљеђује генерација боља од садашње, једнако као и наши најбољи студенти и ученици основних и средњих школа којима ћемо данас такође одати признање”, истакао је Додик.

Он је рекао да је ауторитет и узор и Његова светост патријарх српски Порфирије, као духовни отац који даје благослов пред највеће успјехе, у којег се гледа када се траже одговори на најтежа питања “и од којег добијамо ријечи утјехе у најтежим тренуцима”.

“Његове поруке данас у себи носе мудрост свих његових претходника, а Република Српска у свакој од њих осјети љубав и најискренију пастирску бригу и свако од нас може бити поносан што ће Његова светост понијети Орден Републике Српске на огрлици”, нагласио је предсједник Републике Српске.

Додик је рекао и да се треба угледати на Матију и Павла из Чајнича који су жртвујући себе спасили туђи живот и тако постали инспирација и узори.

“Они су дјеца какву може да роди само Република Српска! Још једном желим да у име грађана и институција Републике Српске свима због којих смо данас овдје искажем своје најдубље поштовање и захвалност за све што су урадили. Поносни смо што сте баш ви добитници ордена и признања Републике Српске”, закључио је Додик.

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали конститутивни статус.

Подијели: