Српска посвећена слободи, славимо државу

09.01.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је Српска заједница мира посвећена слободи сваког грађанина који у њој живи.

– Поштујемо све народе, али изнад свега поштујемо наше интересе. Република Српска је створена да одбрани интерес српског народа на овим просторима и то је њен примарни задатак – истакао је Додик у Бањалуци.

Говорећи о негативним коментарима поводом обиљежавања 9. јануара – Дана Републике, Додик је рекао да “онај ко не жели да гледа и слуша, може да пребаци канал и гледа оно што жели”.

– Ми не желимо никог да иритирамо, у овом што радимо није било ниједне ријечи мржње према било коме и оно што смо чинили синоћ нашом академијом и ово што ћемо урадити касније кроз параду коју смо организовали, то је оно што Република Српска има и она то показује. Српска ништа не скрива, све је јавно – поручио је предсједник Српске.

Додик је истакао да је поносан на све што је Република Српска постигла у 32 године, поготово у вријеме изложености политичким и другим прогонима.

– Република Српска с поносом стоји овдје пред историјом и стварношћу, Република је оно што ми живимо, држава коју ми славимо, она је од почетка слободна, одраз слободе и захтјева нашег народа да овдје живи заједно са другим народима – нагласио је Додик.

Он је истакао да Република Српска поштује слово Устава БиХ.

Ко је Марфи да говори шта ће овај народ прослављати? 

Предсједник Републике Српске упитао је данас шта амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи има са обиљежавањем 9. јануара – Дана Републике, поручујући да он није добродошао у Српску.

– То је типично мијешање америчког амбасадора. Шта он има с тим? Ко је он да говори о томе шта ће овај народ прослављати, зар је то улога једног амбасадора? Он је умислио да може да држи придике о историји, о свему. Он и његова амбасада су изопштени из Републике Српске, ми не сарађујемо с њима, мислимо да су злонамјерни и да немају никакав квалитет и да су срамота што представљају једну такву земљу као што је Америка. Такав амбасадор неће ничему допринијети – рекао је Додик коментаришући наводе Амбасаде САД у БиХ о Дану Републике Српске.

Додик је поручио Марфију да није добродошао у Републику Српску.

Додик је рекао да се нагледао и наслушао прича о истрагама у вези с обиљежавањем Дана Републике.

– Они мисле да ће само на бази чињенице да су лажно, вануставно, формирали Суд и Тужилаштво читав један народ сатјерати у логоре, затворе и тако даље. Можда њему то јесте намјера, само он мора да зна да није добродошао у Републику Српску – истакао је Додик.

Подијели: