Српска самостална у доношењу одлука

21.11.2022.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да је обиљежавањем парафирања Дејтонског мировног споразума Српска показала да је самостална у доношењу одлука.

“Одлучиваћемо и о обиљежавању многих других дана на начин како мислимо да одговара нашем начину живота и уставно-правном положају”, рекао је новинарима Додик.

Он је истакао да Републику Српску не занима шта се ради у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

“Шта раде у ФБиХ то ме одавно не интересује, осим у случају ако угрожава нас. Дејтонски споразум не морамо више да чврсто држимо, јер су га други урушили до мјере да је непоправљив и виђећемо како ће се ствари одвијати”, додао је Додик.

Он је нагласио да је важно што је Република Српска чврста и стабилна.

“Нема више нелагоде када странци нешто траже. Знамо шта хоћемо, а то је наша Република и да нам се да уставна БиХ или ћемо из ње изаћи када процијенимо. Једина успјешна политика јесте бити легитиман и легалан у смислу поштивања Устава”, каже Додик.

Он каже да Република Српска ништа није урадила на штету БиХ и поштује Устав БиХ.

“За разлику од овога, на штету Републике Српске је много урађено. У сваком случају Република Српска је спремна да се бори за уставност. Наставићемо са враћањем надлежности као што је прича о агенцији за лијекове”, рекао је Додик.

На консултације позвани представници парламентарних странака

Додик је изјавио да су на консултације о формирању Владе Српске позвани представници свих парламентарних политичких партија, јер жели да чује њихово мишљење о политичким и осталим погледима важним за Српску.

“Нисмо договорили детаље, а серија састанака би требало да почне сутра у мом кабинету. Они који не желе да дођу хвала им, бар нећу проводити неугодно вријеме”, рекао је новинарима Додик.

Он је рекао да не зна ко ће се одазвати састанку.

И друге партије да подрже приједлог о једној функцији

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да та странка очекује да ће и друге политичке партије у Српској прихватити приједлог СНСД-а да они који обављају двије функције једно примање преусмјере у хуманитарне сврхе.

Додик очекује да ће и друге партије то урадити, да се не би десило да неко ко буде посланик и члан управних одбора прима двије накнаде, већ да накнаду за ангажман у одбору усмјери, на примјер, у Дом за ђецу и омладину без родитељског старања “Рада Врањешевић”.

Он је поновио да ће СНСД операционализовати став да изабрани или именовани функционери могу обављати само једну функцију, те да ће разматрати то питање.

“Остајемо при ономе што смо рекли. Нама је важно, а важно је и за друштво, да они који се појављаују на два нивоа не примају двије плате. Ту другу плату треба да усмјере у хуманитарне сврхе, а то ће одлучивати партија. Рецимо, добићете рачун из Дома `Рада Врањешевић` и накнаде ће бити усмјерене тамо или на неко друго мјесто”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да ће СНСД тежити ка томе да велики број људи у Републици Српској има само једну функцију и једно постављење.

Одговарајући на питање да ли у друге сврхе треба усмјерити и новац који се издваја за такозвани “бијели хљеб”, привилегију коју ће користити тридесетак посланика из претходног сазива Народне скупштине Српске, Додик је рекао да ако је то у складу са законом, онда он ту не може ништа да учини.

“Не могу да прекршим закон и да кажем да то не може, али би требало размислити у овом сазиву парламента на који начин то регулисати”, рекао је Додик.

Подијели: