Српска се не повлачи, нећемо поштовати одлуке Уставног суда

30.06.2023.

Република Српска се не повлачи и нећемо поштовати одлуке Уставног суда БиХ, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик, на конференцији за новинаре, након странака које чине власт на нивоу БиХ.

Истакао је да су разговарали о актуелним питањима, а једно од њих је и питање Уставног суда БиХ

– Веома је важно што се одржао састанак на нивоу партнера БиХ. Разумијем партнере, који приказују своје неслагање са тим. НСРС ће се борити за примјену и реализацију нашег закона – навео је Додик.

Истакао је да се питање страних судија у Уставном суду мора ријешити.

– Имамо различите погледе по питању БиХ, ми смо да се странци не мијешају – навео је Додик.

Навео је да БиХ није савршено друштво.

– У 14 приоритета ЕУ је и тај да се ријеши питање страних судија и реформише Уставни суд БиХ – истакао је Додик на конференцији за новинаре након састанка у Коњицу.

Договорено да се у наредних десетак дана направи сет рјешења

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да су партнери у власти на нивоу БиХ договорили да се у наредних десетак дана направи сет рјешења везаних за европске интеграције које би требало прихватити као пакет.

Додик је рекао да разумије партнере из бошњачког народа, али да одлука Народне скупштине да усвоји Закон о непримјењивању одлука Устаног суда БиХ није донесена против њих него је донесена када су Срби избачени из кворума за одлучивање.

“Право Народне скупштине је да доноси одлуке”, изјавио је Додик на конференцији за новинаре након састанка.

Он је истакао да су на дневном реду састанка биле европске интеграције и да су успјели да направе сет питања које би требали прихватити као пакет.

“Имамо различите погледе. Ми смо за чишћење БиХ од страног утицаја”, истакао је Додик.

Он је рекао да је састанак почео са полемиком између министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза и њега, али да су се извинили обојица, те да је атмосфера била добра.

Подијели: