Српска се препознаје као добро мјесто за инвестирање

05.04.2023.

Република Српска се препознаје као добро мјесто за инвестирање и ми у задње вријеме имамо положене камене темељце за неколико фабрика које би требало да запосле велики број људи, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

– Рецимо, само у Прњавору се разговара о томе да треба да дође једна њемачка компанија која ће запослити преко 900 људи – рекао је Додик гостујући у емисији Телеринг.

Нагласио је да је Требиње међу најбољим дестинацијама за одмор које су прогласиле стране агенције.

– Крупу на Врбасу су исто прогласили једним од најљепших села за одмор. Те информације долазе до публике, која је широка, која нас прати. А агенције, што се тиче Републике Српске управо су узеле ове ствари – повећање извоза, стабилност цијена, инфлација, најјефтинија струја која омогућава и утиче на социјалне статусе људи, али и на статус и конкурентност саме привреде. Све је то важно и све то утиче на тај обрачун – истакао је Додик.

Када је ријеч о Бањалуци, предсједник Републике Српске је рекао да се у задњих 15 година доста тога изградило.

– Није постојала зграда РТРС-а, гдје смо сада, није постојала зграда Владе Републике Српске, није постојао транзит који је изграђен у задње вријеме. Бањалука је била упечатљиво неосвијетљен град. Она данас сија, изгледа сјајно, чисто, уредно. У њој можда има неких који су неким незадовољни, али таквих има и у најбогатијим земљама свијета – нагласио је Додик.

Подсјетио је да се Бањалука припрема за један догађај који ће одредити њену новију историју, а то је Српска опен.

– Присуствовао сам сједници Организационог одбора тениског турнира на којој су дефинисане завршне активности у вези с турниром. Све је спремно и турнир ће званично бити отворен када је и планирано– поручио је он.

Истакао је да је у плану да се на простору Градског стадиона направи нова зграда Парламента Републике Српске и да се направи Конгресни центар који би могао да окупи еминентне људе из свијета.

– Бањалуци то треба и она иде ка томе. Бањалука је добра и пожељна дестинација коју многи желе да посјете и да виде – каже Додик.

У задње вријеме имамо 500.000 путника на нашем аеродрому, рекао је Додик, и додао да је раније било 20.000 до 30.000 на годишњем нивоу.

– Кад дођете до те мистичне цифре од 500.000 онда вам се почну појављивати инвеститори који би улагали у опремање аеродрома, ширење аеродрома и управо то и радимо. Пројектујемо идејно рјешење новог аеродромског комплекса који треба да задовољи наше потребе у наредних 50-так година – поручио је Додик.

Истакао је да је Република Српска стабилна и мирна, преноси РТРС.

“Изричит став власти Српске да се поштују њена права”

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Република Српска има висок степен самосталности у односу на БиХ и истакао значај изричитог става власти Српске којим се захтијева да се поштује Српска и њена права.

Додик је рекао да су званичници Српске на страни свјетске праксе која говори да се поштује међународно право, те напоменуо да данас не би постојала Република Српска да је било попуштања.

Он је истакао да је Република Српска успјела и да живи живот независне државе, кореспондира у БиХ тамо гдје је њен интерес, док је БиХ немогућа јер се у њој догодила прекомјерна интервенција странаца.

“Тајминг за БиХ, могућe, је пропао. Странци су забрљали до те мјере да је ово непоправљиво. Ово ће моћи да траје само док смо спремни да трпимо или да се мирно разиђемо”, поручио је Додик.

Он је рекао да је Република Српска мала, али је њен значај управо у томе што је дио Дејтонског мировног споразума према којем је самостална.

“Велике земље немају обичај да слушају мале, него сматрају да треба да им буду поданици и потчињени, те сам научио да у политици једино могу да вас чују ако галамите, тако да ми је драго када сам чуо да је /амерички државни секретар Ентони/ Блинкен о мени нешто говорио, јер сам изненађен да он уопште зна да постојим”, рекао је Додик синоћ за РТРС.

Он је рекао и да је прекид сарадње Владе Српске са амбасадама Велике Британије и САД у БиХ услиједио због њиховог израженог непријатељства према Републици Српској.

“Годинама смо гледали, трпјели и покушавали као Република рећи да нисмо такви, али сви наши апели су се завршавали са њиховим још већим лошим захтјевима према нама и лошим квалификацијама о нама”, рекао је Додик.

Он је навео да посљедњи примјер мијешања странаца у унутрашња питања БиХ јесте питање имовине кроз пресуде Уставног суда БиХ.

“Уставни суд БиХ у којем сједе стране судије каже да се имовина регулише на нивоу БиХ и тај исти амерички амбасадор /Мајкл Марфи/ каже да треба поштовати одлуке Уставног суда БиХ. Јавно кажем, јер је непоштовање одлуке кривично дјело, да нећу да поштујем. Дирнули сте имовину Републике Српске, дирнули сте нешто што не може да буде предмет разговора јер је то питање ријешено Уставом БиХ”, нагласио је Додик.

Он је рекао да све то схвата као организован покушај подривања Републике Српске с циљем отимања имовине, те поручио да о том питању неће разговарати.

“Зато ћемо им рећи: док ова генерација живи и док је Милорад Додик предсједник, скидајте то с дневног реда или ћемо ми донијети неке наше одлуке. Наша одлука је позната – Република Српска је постојала прије оружаних сукоба. Република Српска и српски народ сматрају да имамо право на своју државу и ми смо Српску формирали као независну државу 1992. године. Тада није било одлуке о независној БиХ”, истакао је Додик.

Он је подсјетио да се није поштовао став српског народа када је спроведен илегални референдум о такозваној независности БиХ, те указао на Женевске принципе који говоре о функционалности БиХ.

“Стране које могу да мијењају Дејтонски мировни споразум су Република Српска и Федерација, а не БиХ. Они су креацијом високог представника, дајући му овлаштења која не постоје и одлукама Уставног суда БиХ креирали сасвим нешто друго и тако погазили међународно право. Зашто се ја онда не бих вратио на претходни статус, а то је независна Република Српска или ћемо сјести и договорити се. Ово што имамо није одрживо, јер су отете надлежности Републици Српској”, нагласио је Додик.

Додик сматра да је арогантан и поступак одређених држава које су њега и друге функционере Републике Српске ставиле на црну листу.

“То говори о томе да само треба да омрзнете такве системе, као што је Велика Британија, када могу на бази неких потпуно тривијалних ствари да донесу оцјену о некоме. Најгоре је што они сматрају да имају право да ураде такве ствари и да онда дођу овде и састају се са вама”, рекао је Додик.

Говорећи о сарадњи са Кином, Додик је навео да Република Српска није хтјела да остане без алтернативе, те оцијенио да је давно истрошена прича да је ЕУ једина алтернатива.

“Оно што морамо да урадимо у контексту у којем постојимо као Република Српска јесте да покушамо одржати добре односе са Европом, која не слуша и сматра да смо ми овдје њихов експеримент, да треба да дамо свој суверенитет за ништа”, рекао је Додик.

Када је ријеч о увођењу кривичног дјела клевета и увреда у Кривични законик Републике Српске, Додик је навео да је то усмјерено на заштиту правог и истинског новинарства, те дизање дигнитета новинарског пера.

“Прије неколико година покушали смо да уведемо мало реда у то, након тога Европа је то учинила, јер то је до те мјере отишло, загађено, да сви, да не кажем какви, користе медијски простор, злоупотребљавају и људима наносе велику штету. Нико не брани никоме да се бави истином”, истакао је Додик, додајући да 20 земаља ЕУ има исто или ригоризније законско рјешење од оног које је предвиђено у Српској.

Он је додао да су клевета и увреда постале саставни дио извјештавања и писања појединаца који су недоступни судовима пред којима би требало да одговарају за изнесене тврдње.

“Закон треба доносити и мијењати, али нисам спреман слушати оне који су изашли из реалног свијета”, поручио је Додик.

“Улога СДА у БиХ малигна, стварали систем који је требало све да подреди њима”

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да има добру сарадњу са странкама које чине владајућу структуру на нивоу БиХ, оцијенивши да је улога СДА у БиХ малигна јер је радила на стварању система који је требао све да подреди њима.

Додик је рекао да је СДА такве ствари радила преко Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ у којој је био знатан број Срба које су они заврбовали, плаћали, пружали услуге и друго.

“Улога СДА је била управо та и то смо гледали. Политички гледано, то је ишло и на штету Бошњака, односно муслимана у БиХ. Ови нови људи који су дошли нису нам непознати, нису непознати ни њихови односи. Реторички гледано, има ту неких добрих ствари које можемо да чујемо и различитости од претходних”, навео је Додик.

Политички гледано, истиче он, то је скоро иста политика која неће да уважи слово Дејтона и Устав.

“Они и даље говоре апстрактно о БиХ умјесто да покушају да кажу:`хајде да видимо шта је овде законито, шта је уставно` па да нас придобију да причамо о томе”, рекао је Додик синоћ за РТРС.

Он је додао да је остала иста реторика и када је ријеч о пројектима као што је “Бук-Бијела”, изградња аеродрома у Требињу и гасне конекције са Србијом.

“Још сам ту да дамо неко вријеме да људи то прихвате. Знам да им је сада тешко до формирања владе и не желим да им правим неке веће проблеме. Али, ако се настави са истом политиком ми ћемо бити још ригоризнији у томе. Ако БиХ спречава да ми добијемо само мали папир који дозвољава да испод ријеке Дрине прође цијев која треба да снабдијева цијелу Републику Српску, њену привреду и становништво јефтиним гасом који смо обезбиједили, а тиме и значајне инвестиције, онда шта ће нама БиХ?”, упитао је Додик.

Он је нагласио да никада није зауставио ниједан пројекат у Федерацији БиХ /ФБиХ/, док се тренутно врши притисак на странце да се Српској зауставе одређена средства ЕУ за градњу Коридора “Пет це”.

“Премијер Српске /Радован Вишковић/ је у Кини и преговара о томе да се релација ауто-пута од Добоја од Вукосавља да једној кинеској компанији под концесију и да она то гради. Још боље него овај европски аранжман, дакле ми имамо алтернативу”, поручио је Додик.

Он је поновио да ће дати сагласност на пројекте у ФБиХ, али да не жели да види да било ко зауставља пројекте Републике Српске.

(Srna)

Подијели: