Српска спремна да у свему помогне српски народ на Kосмету

05.11.2022.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас, након састанка у Патријаршији у Београду са предсједником Србије Александром Вучићем и Његовом светости патријархом српским Порфиријем, да у свему подржава српски народ на Kосову и Метохији и да је Република Српска спремна да и изван својих капацитета учини све да им помогне. Додик је рекао да је на састанку истакнуто јединство Цркве и државе у заштити српског народа на Kосову и Метохији.

“Оно што је јединствено речено је да јединство Цркве и државе мора да постоји у заштити наших људи на Kосову. Kада кажем државе мислим на Србију као државу и Републику Српску као државу”, рекао је Додик новинарима након састанка на којем су, како је навео, информисани о ситуацији на Kосову у вези са српским народом.

Он је додао да је у међувремену стигла одлука да представници Срба напуштају институције на Kосову, што додатно усложњава ситуацију.

Додик је истакао да га је обрадовало то што је чуо да српски народ на Kосову и Метохији никада неће бити остављен сам и да се неће десити никакве нове “Олује” и погроми, да Србија гарантује статус слободе за све Србе гђе год се налазе.

Он је навео да је забринут да би могло доћи до ескалације која је изазвана неодговорним понашањем приштинских власти које игноришу раније постигнуте споразуме у вези са формирањем заједнице српских општина.

“Мислим да су сада наши људи на Kосову одлучни да добију оно што им припада међународим правом, а то се усложнило додатно због таблица”, додао је Додик. Он је оцијенио да одлуке приштинских институција представљају корак по корак покушај да се очисте Срби на Kосову.

“Нису Шиптари сами ту, то раде са центрима изван Kосова, изван Балкана у покушају да направе ситуацију да Србе деморалишу да остану на том простору.
Овај пут су наишли на одлучну српску заједницу да остваре своја права”, додао је Додик. Према Додиковом ријечима, Западу се жури јер се дуго баве тим питањем, а баве се и питањем Републике Српске.

“Мислим да ће Срби у наредном периоду морати сјести и рећи шта је то наша политичка понуда за рјешавање проблема и стабилизације на Балкану”, оцијенио је Додик. Он је навео да је развој ситуације у Украјини готово одлучујући на позиционирање Срба.

Подијели: