Српска стабилна, приче о лошем финансијском стању лажне

09.11.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је Република Српска стабилна, нема значајних изазова у институционалном и политичком смислу и остварује све своје обавезе у економском и финансијском смислу и нагласио да се константно шире нетачне приче о лошем финансијском стању Републике Српске.

– Стално измишљају неке силне приче, лажи, петљања. Поготово опозиција која сваки дан изнесе неку неистину. Никоме ми ништа нећемо остати дужни до Нове године. Нећемо остати дужни плате, нећемо остати дужни извођачима, добављачима и много чему другом. Да је вријеме неке потребе за штедњом – да, јесте. Али нико неће смањивати плате и пензије у Републици Српској – рекао је Додик.

Додик је навео да Српска никада није имала већи број запослених него што има данас, те да је покривеност увоза извозом 80 одсто.

Предсједник Српске је истакао да су муслимани зауставили изградњу гасовода према Бањалуци и широм Републике Српске због тога што је цијев за пренос гаса требало да пролази испод Дрине која се у међународном правном смислу третира као граница између БиХ и Србије.

– Надлежност за то је на нивоу БиХ. Дванаест година они нама то споре. До сада бисмо имали изграђен гасовод, двије термоелектране на гас. Укупна инвестиција коју сам раније договорио била је веома заначајна за Републику Српску – указао је Додик.

Додик је рекао да политичко Сарајево и представници запада раде против Републике Српске, те упитао шта је БиХ јуче добила извјештајем Европске комисије.

– Да ли неко разумије шта смо ми јуче добили? Празна прича као и увијек што је била. Опет они су незадовољни с оним што је као њима испоручено. Шта ми њима имамо испоручивати? Нисмо ми бирани овдје да испуњавамо њихове жеље, него да испуњавамо жеље народа – нагласио је Додик.

Он је навео да у државама које су у ЕУ не тече “мед и млијеко”. “Пустите више те преваре, лажи. Они нама ту стварају своју причу и хоће да кажу да су успјешни. У чему су успјешни, све што су имали пара дали су Украјини”, рекао је Додик.

Додик је указао да ЕУ покушава да каже да ће дати бесповратна средства западном Балкану за оне који буду преводиле реформе.

– То значи – одреци се себе, своје државе и предај то све Бриселу. Ако неко жели да узме новац за то нека узме, ја нећу, ми нећемо узети – истакао је Додик.

Подијели: