Српска стабилна упркос неовлаштеном и нелегалном интервенционизму

12.09.2023.

Република Српска остаје стабилна упркос неовлаштеном и нелегалном интервенционизму чији је циљ угрожавање политичке ситуације у Српској, рекао је данас предсједник СНСД-а Милорад Додик.

Додик је рекао да овај интервенционизам има предзнак колонијалног дјеловања Кристијана Шмита, америчког и британског амабадора и још појединих лица.

Додик је након сједнице Извршног комитета СНСД-а рекао да ова странка сматра да је ситуација у Републици Српској стабилна, да је економско и политичко стање добро и да владајућа коалиција дјелује и функционише у складу са коалиционим договором.

Он је навео да је на данашњој сједници разговарано о актуелном стању у Српској и на нивоу БиХ, о регионалним питањима која се намећу, те о припремама за седми сабор СНСД-а који ће бити одржан 30. септембра у Добоју.

Додик је поручио да СНСД остаје посвећен јачању институција Републике Српске и да ће учинити све да очува стабилност и мир.

– Интервенционизам лажног високог представника је начин на који покушавају да дестабилизују Српску – истакао је Додик.

Он је нагласио да СНСД одбацује било какву могућност прихватања легитимитета Шмита јер он није легитиман.

–  Требало би да одустане од манифестација немоћи. Ми нећемо прихватити ниједну његову одлуку. Било шта да одлучи или дјелује за нас није обавезујуће, он не може да уђе ни у једну институцију Републике Српске. Видим да је одустао од доласка у Бањалуку и то може да буде корисно у смислу његовог схватања да овдје није добродошао – поручио је Додик и додао да је најбоље да “Шмит заобиђе Републику Српску у најширем могућем кругу”.

Амбасада САД тражила од појединих банкара да не сарађују са Српском

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је америчка Амбасада звала неке банкаре и да је од њих тражила да не сарађују са Српском у погледу финансирања.

Коментаришући информације да су поједини представници синдиката из Републике Српске позивани у стране амбасаде гдје су им наводно нудили одређена средства и пројекте с циљем организовања протеста, Додик је рекао из ове амбасаде “зову свакога”, истичући да подржава слободу синдикалног дјеловања, али да је рјешење у дијалогу, а не у једностраним потезима.

Он је навео да је са синдикатима који су најавили протесте потписан меморандум у коме је речено да се плате у два наврата повећају – прошле године једном и ове године једном, те да линеарно буде исплаћено по 100 КМ за свакога.

Додик је рекао да Република Српска жели да одржи финансијску стабилност.

 

Подијели: