Српска суверена у области енергетике

09.02.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је на конференцији посвећеној соларној индустрији и енергетици “Балкан солар самит” да Република Српска нема намјеру да изгуби суверенитет у овој области и да ће се покушати пронаћи оперативни одговор на сваку добру иницијативу са овог скупа.

“Држава је спремна да чује ваше приједлоге и да се прилагоди свему ономе што је потребно да учини да буде лидер”, рекао је Додик у обраћању учесницима конференције.

Он је додао да је питање енергије и хране доминантно питање на глобалном, али и регионалном и локалном нивоу, те да су у заблуди политичари који мисле да је ово питање могуће ријешити за један дан.

“Не смијемо учинити да уђемо у колапс, не смијемо да урадимо било шта што би могло да буде проблем у будућности”, указао је Додик, који је и званично отворио конференцију.

Он је поновио да све идеје остају далеке, нити се могу развијати, уколико држава не направи законске и остале оквире и власт не подржава струку.

Додик је подсјетио да се Српска прије 15 година успјешно одупрла захтјевима да прода примарне енергетске изворе.

“Данас имамо најјефтинију електричну енергију и то желимо да задржимо, али исто тако да отворимо простор свим иницијативама и, сходно материјалним и осталим претпоставкама Републике Српске, подржимо инвеститоре”, истакао је Додик, преноси Срна.

Он је нагласио да Српска има стабилне институције, што је за инвеститоре довољно стимулативно за улагања, те да неће дозволити да инвеститори чекају у реду за дозволе.

Додик је подсјетио да је с премијером Мађарске Виктором Орбаном разговарао о енергетици, те да развијају идеју према којој би се између Мађарске, Србије и Републике Српске направила солидарна енергетска заједница.

“Она неће бити надређена, него ће разматрати ресурсе којима располажемо и заједно на солидарном нивоу покушати да размјењујемо вишкове и санирамо мањкове”, навео је Додик.

Дводневна конференција посвећена соларној индустрији и енергетици “Балкан солар самит”, на којој ће бити ријечи о трговању обновљивим изворима енергије и успостављању берзе електричне енергије, одржава се у Бањалуци.

Генерални спонзори су Влада Републике Српске и Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Подијели: