Српска уз руководство Србије, Вучића и Србе на Kосово

27.12.2022.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су Република Српска и њен народ уз предсједника Србије Александра Вучића и уз људе на Kосову и Метохији.

Додик је истакао да у Републици Српској будно прате начин и ароганцију којом странци покушавају да мотивишу премијера привремених институција у Приштини Аљбина Kуртија и остале да би на насилан начин ударили на оправдане захтјеве и на саме Србе на Kосову.

Додик је рекао да питање положаја Срба на Kосову и Метохији није само питање њих самих и Србије, већ и Срба у Републици Српској.

“Стално сам у контакту с предсједником Србије у вези с овим питањима већ дужи низ дана уназад и упознат сам с тим детаљима, одлучношћу и ставу предсједника и државног руководства Србије да очува и подржи наше људе”, рекао је Додик.

Он је навео да Република Српска није задовољна статусом и односом странаца према ономе што је њен статус и ако неко мисли да је завршио овдје посао мора да разумије да то није тако.

Република Српска, истакао је Додик, чека тренутак да буде свима јасно да се не може вјеровати странцима.

“Ми не можемо да прихватимо њихове интервенције, поготово њихову ароганцију у посљедње вријеме која иде за тим да је Република Српска, била или не била, криве за све, а тиме наравно и Србија, тако да је апсолутно јасно да Србија не може да одустане од неколико важних ствари, а то је питање Kосова и Метохије, као нашег државног и матичног питања и питања односа према Русији”, додао је Додик.

Додик је истакао да Србија не жели да уруши вијековно пријатељство с Русима и зато на Западу не могу да разумију ни предсједника Србије, ни Србе у Репубици Српској, ни Србе у цјелини.

“Видљиво је да Њемачка покушава да арогантном политиком држи лекције и нама и Србији, Србима у цјелни”, нагласио је Додик.

Он је подсјетио на Први и Други свјетски рат, као и на Ханса Дитриха Геншера, који је разбио Југославију, тражећи да се напрасно признају Словенија и Хрватска и допринио увођењу рата у БиХ.

“Ако је ико крив за грађански рат у БиХ, то је интервенционистичка политика тадашње Њемачке”, истакао је Додик.

Он сматра да су се послије бивше њемачке канцеларке Ангеле Меркел вратили на сцену неки са незнањим о геополитици, чак и о историјским питањима, али покушавају да овдје држе лекције и о самом Kосову и у Републици Српској, држећи да њих само треба пратити и да се за то не добије ништа.

Према његовим ријечима, они не схватају да Срби као народ нису никада ни жељели да нешто добију, а да изгубе своју слободу.

“То никада неће схватити зато морамо да будемо заједно и зато смо и свих наредних дана шта год било уз предсједника Вучића и руководство и Србе на Kосову и учинићемо све да им олакшамо њихову ситуацију”, закључио је Додик.

Подијели: