Српска жели да гради гасовод Нова источна интерконекција

24.05.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Српска жели да изгради гасовод Нова источна интерконекција и да је постигнут одређен напредак, али да свему томе предстоји дуг пут.

– Ми смо мали потрошачи, скоро безначајни у смислу укупне потрошње у региону, камоли у односу на глобални ниво, али имамо своје потребе, желимо да видимо чврсту ријешеност са руске стране да подрже компаније да инвестирају у овај гасовод – рекао је Додик за Раша тудеј.

Он је подсјетио да је Савјет министара недавно одлучио да се о томе преговара са Србијом и постигне споразум о локацији конекције гасовода.

– Ипак, пред нама је још дуг пут. Морамо да проведемо и пратимо неколико процедура, али то је реалност и постигнут је одређени напредак. Желимо да изградимо овај гасовод – рекао је Додик.

Он је истакао да Република Српска наставља да сарађује с Русијом, оцијенивши да је сарадња блиска.

– Одбацили смо политику потчињености коју нам намеће Запад у вези са санкцијама Русији и прекидом сваке сарадње са Москвом. Намјеравамо да проводимо нашу оригиналну политику. Ми једнако желимо да сарађујемо и са другим земљама које то желе – рекао је Додик.

Он је нагласио да Српска није прекинула везе са Русијом јер неко други против ње ратује, иако сада већина Запада има став у смислу “ако нисте са нама онда сте против нас”.

Он је подсјетио да је прије почетка војне операције у Украјини Русија представила Западу документ у вези са безбједности, а на то нико није реаговао.

Додик сматра да је то типична ароганција Запада, да одбаци мишљења других, вођена дугорочним интересима да добије оно што жели и чија политика се проводи захваљујући напорима лобирања.

Он је рекао да се овдје не ради о заштити Украјине, односно да је то само изговор који користе да играју на карту емоција.

– Мислим да је ствар у томе што Русија има огромне, бесконачне ресурсе, а циљ Запада је да их посједује, што је узалудно. Западна Европа нема гас, нафту, ријетке метале, угаљ или неке друге праве ресурсе који су важни за будућност свијета – рекао је Додик.

Он је навео да је ЕУ покушала да изгради политику са свима, али да су Американци рекли да је Унија њихов пројекат и да ће радити онако како то хоће Америка. “Према томе ниједан европски лидери није заиста независан”, каже он.

Додик је додао да овдје ствари режирају предсједници САД Џозеф Бајден и Украјине Владимир Зеленски, који постављају захтјеве различитим земљама ЕУ.

Додик је рекао да разумије праву позицију Русије, те поновио да Република Српска није дозволила БиХ да подржи санкције против Русије, иако су неки њени амбасадори у ЕУ и УН то учинили на властиту иницијативу неодговорно заобилазећи законе и Устав БиХ.

– О санкцијама није постигнут консензус и то неће бити могуће у будућности. Управо зато је Република Српска под великим притиском и све је теже нама да хармонизујемо нашу ионако тешку ситуацију у смислу економије, политике, финансија или било које друге сфере – рекао је Додик.

Додик је изјавио да је актеулан напад на имовину Српске и ако Кристијан Шмит покуша да нешто диктира што се тога тиче тога, може да буде проглашена независност.

– Ако је ваша имовина одузета, која је онда сврха остајања  рекао је Додик за Раша тудеј.

Додик је подсјетио да Српска као дио БиХ постоји већ 30 година под немогућим условима, у политичком, економском и правном смислу.

Подијели: