“Српски народ вијековима трпио, а упорно желио само једно – да Српска опстане”

09.01.2023.

Српски народ је вијековима трпио, а упорно желио само једно, да Српска опстане, рекао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске у интервјуу за Радио телевизију Републике Српске, поводом обиљежавања 31 године постојања Републике Српске.

Народ Републике Српске разумије да су борба за национална права и идентитет важнија од много чега другог. Република Српска данас је јача и стабилнија у сваком погледу, јер уз себе има народ који вјерује и воли своју Републику – нагласио је Додик у интервјуу за РТРС.

Додик Српску види као снажну и неупитну друштвенополитичку и територијалну заједницу, коју треба предати новим генерацијама које долазе.

Хвала свим грађанима Републике Српске, Републици која 31 годину обиљежава своје постојање, то је у историјском континуитету дуже него неки државни облици који су били на овим просторима. Поносни смо на Републику. Поготово памтим њен први дан јер сам био учесник Скупштине која је донијела ту одлуку и са којом мислим да памтим све њене дане. Република која се изборила са многим изазовима данас је стабилна и данас је вољена, и има веће повјерење него што је то било прије десет, 15 година када су снажне интервенције, прије свега странаца личиле на то да ће бити разграђена и да ће бити изгубљена. Она то није, ни једно, ни друго. Данас је јача, има вјеру у себе – поручио је Додик.

Додик је рекао да Српска има народ који вјерује у Републику и који је воли.

– Људи су привржени овом простору, а у међувремену успјели смо да поправимо наш стандард, нашу економију. Народ Републике Српске може јасно да разграничи све оно што представља стварни, а шта имагинарни живот – истакао је Додик.

Додик је поручио да је народ Републике Српске најписменији народ на овим просторима.

– Не можете овдје да подвалите неке идеје из Европе, или неко југословенство. Сви ми заједно препознајемо то и одговорамо на прави начин и изазове, али и очекивања народа – подвукао је Додик, за РТРС.

Додик се осврнуо и на безбједност Републике Српске у свјетлу свих дешавања у региону, али и свијету.

– Има много оних који кажу да овдје нису завршена прекрајања граница. Ми у Републици Српској немамо ни један проблем са својим идентитетом, али јасно да глобална дешавања могу пореметит много тога. Ја не вјерујем у БиХ какву жели Запад, а на том путу је и цијели народ Републике Српске – истакао је Додик.

Нагласио је да је основа политике републичке власти да равномјерно улаже у све крајеве Српске. Он је навео да ће, између осталог, до краја јануара у Требињу бити потписан уговор од више од 100 милиона КМ за изградњу нове болнице, да ће за мјесец-два тамо бити промовисана изградња ауто-пута и брзе цесте од Требиња до Вишеграда.

Додик је подсјетио на реализоване пројекте у Источном Сарајеву, Фочи, Јахорини, Вишеграду, Бањалуци, Приједору, Бијељини.

Говорећи о заједничком пројекту Србије и Српске о изградњи аеродрома у Требињу, Додик је истакао да тај пројекат нико не може зауставити, да ће он бити реализован.

Додик истиче да држава треба да направити амбијент за развој, те да се по реализацији пројекта очекује експанзија цијелог тог простора.

Додик је рекао да тренутно Република Српска има уговорених више од 2,8 милијарди КМ нових инвестиција, те да до 2030. године планира да у област енергетике уложи јавног и приватног новца више од 11 милијарди КМ.

Он је навео да је просјечна плата у Републици Српској 1.211 КМ, да је више од 290.000 запослених, око 270.000 пензионера.

“До скоро смо имали ситуацију један радник, један пензионер. У тим околностима обезбиједити редовност плата, пензија, то је умијеће моје екипе која је то радила”, додао је Додик.

Он је навео да ће јануарска пензија бити већа 13-14 одсто, да ће плате бити веће пет одсто.

Према његовим ријечима, инфлација у прошлој години била је 16 одсто, а плате су реално повећане 20 одсто.

Додик је рекао да Српска има велику покривеност увоза извозом, да има најмању задуженост у региону, 34 одсто јавног дуга.

Он је указао да сви показатељи указују да је ово друштво способно да се развија, креће напријед и да јача.

Што се тиче електричне енергије, Додик је рекао да Српска има дугорочну стабилност, а да за нафту зависи од региона.

Он је додао да ће се разговарати са привредницима да се види шта власт може да учини у вези са промјенама у свијету, које ће се одразити и на Српску, те указао да ће према процјенама Међународног монетарног фонда ова година бити тежа него претходна.

Додик је напоменуо да је Српска у прошлој години имала раст од четири одсто БДП-а, што је највише у окружењу, а то је постигла низом мјера-смањења оптерећења привреде, стимулацијом, подршком предузећима, у јавном сектору.

Он је указао да привреда Српске све више извозна и да треба тежити томе да је покривеност увоза извозом потпуна, напомињући да је до средине године била је око 80 одсто.

Додик сматра да Српска мора бити отворена и према истоку и западу и да треба да настави добру сарадњу са Србијом.

У област енергетике до 2030. биће уложено више од 11 милијарди КМ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик нагласио је да је основа политике републичке власти да равномјерно улаже у све крајеве Српске.

Он је навео да ће, између осталог, до краја јануара у Требињу бити потписан уговор од више од 100 милиона КМ за изградњу нове болнице, да ће за мјесец-два тамо бити промовисана изградња ауто-пута и брзе цесте од Требиња до Вишеграда.

Додик је за РТРС синоћ подсјетио на реализоване пројекте у Источном Сарајеву, Фочи, Јахорини, Вишеграду, Бањалуци, Приједору, Бијељини.

Један радник – један пензионер
Говорећи о заједничком пројекту Србије и Српске о изградњи аеродрома у Требињу, Додик је истакао да тај пројекат нико не може зауставити, те да ће он бити реализован.

Додик истиче да држава треба да направити амбијент за развој, те да се по реализацији пројекта очекује експанзија цијелог тог простора.

Додао је да тренутно Република Српска има уговорених више од 2,8 милијарди КМ нових инвестиција, те да до 2030. године планира да у област енергетике уложи јавног и приватног новца више од 11 милијарди КМ.

Он је навео да је просјечна плата у Републици Српској 1.211 КМ, да је више од 290.000 запослених и око 270.000 пензионера.

– До скоро смо имали ситуацију један радник – један пензионер. У тим околностима обезбиједити редовност плата, пензија, то је умијеће моје екипе која је то радила – истакао је Додик.

“Најмања задуженост у региону”
Он је навео да ће јануарска пензија бити већа 13-14 одсто, а да ће плате бити веће пет одсто.

Тврди да је инфлација у прошлој години била 16 одсто, док су плате реално повећане 20 одсто.

Додик је рекао да Српска има велику покривеност увоза извозом, да има најмању задуженост у региону, 34 одсто јавног дуга.

Он је указао да сви показатељи указују да је ово друштво способно да се развија, креће напријед и да јача.

Раст БДП
Што се тиче електричне енергије, Додик је оцијенио да Српска има дугорочну стабилност, а да за нафту зависи од региона.

Он је додао да ће се разговарати с привредницима да се види шта власт може да учини у вези са промјенама у свијету, које ће се одразити и на Српску, те указао да ће, према процјенама Међународног монетарног фонда, ова година бити тежа него претходна.

Додик је напоменуо да је Српска у прошлој години имала раст од четири одсто БДП, што је “највише у окружењу”, а то је постигла низом мјера – смањења оптерећења привреде, стимулацијом, подршком предузећима, у јавном сектору.

Он је указао да привреда Српске све више извозна и да треба тежити томе да је покривеност увоза извозом потпуна, напомињући да је до средине године она била око 80 одсто.

Додик сматра да Српска мора бити отворена и према Истоку и Западу и да треба да настави добру сарадњу са Србијом.

 

Подијели: