Што прије да стане сукоб између Израела и Палестине, навијачки однос није коректан

30.10.2023.

Тежак је тренутак који постоји у сукобу између Израела и Палестине, прије свега Хамаса. Очекујем да ће сукоб што прије стати и да ће успјети пронаћи договор, каже предсједник Републике Српске Милорад Додик.

– Мучно је гледати слике из Газе. Али, оправдана је активност и Израела да се брани. Очекујем да ће то што прије сукоб стати и да ће успјети пронаћи договор. Видим разликује се од претходних ситуација. Америка дисквалификује себе као посредника, јер се сврстава на једну страну. Као и у Украјини. Видјели смо реакцију арапског свијета на то. Усложњава проблем који је тежак. Свака врста навијачког односа превазилази није фер и коректно – нагласио је Додик.

Он је рекао да вишедеценијски сукоб између Израела и Палестине помало подсјећа и на ситуацију БиХ.

– И ми смо згурани у нешто што не може да функционише вољом неких других, а не нас, да се живи на простору који није перспективан да функционише као држава. Вјерујем да ћемо успјети да очувамо мир, то је најважније у свему, а политички процеси биће у току и много више интензивнији – рекао је Додик.

Нагласио је да су САД давно одлучиле да централизују БиХ, а Републику Српску направе празном љуштуром.

– Боримо се против тога, боримо се за Устав БиХ. Неки међународни представници тврде како ми то не разумијемо, како није ствар слова Дејтона, него је то процес. Тај процес нико из Републике Српске и Србије није потписао већ уговор у којем тачно пише шта стоји у њему. Слово Дејтонског споразума и даље остаје наш циљ, уколико то није могуће Српска мора да нађе начина како да настави своју егзистенцију – каже Додик.

 

Подијели: