Страна улагања доказ да је Српска финансијски стабилна

26.06.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Српска финансијски стабилна, да је ниво задужења Српске низак, а извоз већи у односу на ранији период.

Додик је рекао да је прије рока враћен дуг за обвезнице на Бечкој берзи од више од 330 милиона КМ, јер су постојали они који су хтјели да угрозе стабилност пријетњама и уцјенама других учесника у процесу трговања на финансијском тржишту.

“Тиме смо ставили тачку на ту врсту приче. Ми смо исплатили и плате у јавном сектору и спремни смо да исплаћујемо све друго у предвиђеним роковима”, рекао је Додик за РТРС.

Он је указао на изјаве појединих посланика опозиције у Републици Српској који говоре о економији, а нису се показали на том плану и притом су подложни политичкој корупцији.

“Било је периода када 10-15 година ниједну информацију из међународних кругова нисте могли да добијете. Свијет није исти као што је био”, додао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да се у исто вријеме када је Српска изашла на Бечку берзу Црна Гора задужила по 40 одсто већој камати.

“Нисмо ми у позицији да нисмо вратили новац и узели додатних 300 милиона. За све параметре који имамо, ниво задужења Српске је низак. То омогућава да ми имамо данас већи извоз у односу на ранији период, а покривеност је 83 одсто. То је највећа покривеност икада”, нагласио је Додик.

Он је истакао да систем функционише упркос тврдњама из Федерације БиХ чији представници блокирају новац и пројекте.

“Имате и расподјелу средстава гдје Републици Српској треба да припадне више од 80 милиона од акциза за ауто-путеве и путеве, иако је постојао договор о подјели новца с посебног рачуна”, подсјетио је Додик.

Он је навео да се још прије 15 година супротставио интервенционизму међународне заједнице и да је тада био упозорен да не може да мијења ствари, као што је био случај у предмету Маркале.

“Тада ми је један Американац, високопозиционирани политичар, рекао да сам можда и у праву. Рекао је да је на причи о Маркалама и страдањима у БиХ 450 Американаца на највишим позицијама направило своје политичке каријере. Полако одлазе ти политичари. Вјерујем да амерички амбасадор Мајкл Марфи до краја ове године неће остати овдје”, рекао је Додик.

Предсједник Српске каже да је амерички план осујећен ранијом трансакцијом 336 милиона марака.

– То значи да из Бањалуке нећете моћи да платите ништа у Љубљани, Загребу, Београду, ту они имају моћ, могу да укину коресподенцију. Коресподентне банке су у правилу западне банке. Запад предвођен Америком и Британијом покушава да очува своје позиције и било би му добро да дисциплинује Републику Српску и да је држи такву, ако треба и да пропадне – нека пропадне само да они буду у праву. Зато смо одлучили да то промптно урадимо – истиче Додик.

Финансијска стабилност Српске основ је за њен даљни развој. Након кинеских партнера који пола милијарде марака улажу у пројекат Хидроелектране Дабар код Билеће, предсједник Српске Милорад Додик најавио је, у интервјуу за РТРС, и почетак радова на Хидроелектрани Мрсово код Рудог.

– То ће побољшати стање наше енергетске ефикасности, то је власништво Републике Српске. У наредних 10 до 15 дана, највише мјесец, почећемо радове на изградњи Хидроелектране Мрсово код Рудог, што је исто власништво Републике Српске – каже Додик.

Подијели: