Странци неће саговорнике већ поданике

28.02.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да странци неће саговорнике већ поданике.

Додик сматра да са странцима треба да се разговара, али да не треба да им се вјерује.

Он је за ТВ “Хепи” рекао и да се припрема да европским званичницима, ако буду наставили са уцјенама да ли ће дати новац за ауто-пут, каже да се неће одрећи Републике Српске и да ће тражити нове партнере.

Додик је у вези са тим појаснио да странци понуде донацију, али да већи дио буде кредит, а затим крену са низом политичких захтјева.

Он је подсјетио да су покушали да му украду побједу на прошлим изборима, наводећи да су се први пут поново пребројавали гласови, али да је побиједио он, кандидати СНСД-а и њихови коалициони партнери, те да су зауставили пренос надлежности.

– Наш интерес није БиХ. Наша политика јесте да нам вратите дејтонску БиХ – рекао је Додик.

Он је подсјетио како у политичком Сарајеву мисле да ће Срби једног дана отићи из БиХ, али је нагласио да ће, ако се то догоди, понијети и 49 одсто земље.

– Подвала Србима је прича о мултиетничкој земљи, а хоће да буде доминација муслимана – рекао је Додик и додао да Срби нису национална мањина на овом простору.

Додик је навео да је Дејтонски споразум успоставио нови уставни поредак, те подсјетио како тај споразум има 10 анекса, а посљедњи говори о високом представнику као представнику страна потписница.

Он је поновио да се Кристијан Шмит лажно представља као високи представник, као и да се Савјет за имплементацију мира наметнуо и узео управљачку функцију.

Исти фактор стоји иза муслимана у Сарајеву и иза Албанаца у Приштини, рекао је Додик и поновио да Срби нису геноцидан народ.

Он је рекао да се никада није упоређивао са лидером СДА Бакиром Изетбеговићем, да је он за њега син Алије који је написао Исламску декларацију, био члан Ханџар дивизије и одговоран је за злочине над Србима.

– Политички гледано с њим немам ништа заједничко – истакао је Додик.

Додик је увјерен да ће консталација односа довести до тога да једног дана Република Српска буде самостална, али да се то догоди на миран начин.

– Република Српска има своју територију, спољне и унутрашње границе, све се зна. Они јесу успјели да од Брчко дистрикта направе једну зону, али је то власништво два енитета – каже Додик.

Према његовим ријечима, Срби су највећи страдалници распада Југославије која је била једна од највећих грешака.

Он је подсјетио да је његово одрастање било на причи о Козари, Јасеновцу и страдању српског народа од усташа, а да комунисти ништа нису урадили, да су уништили документацију о српској дјеци са Козаре.

Подсјетио је и на оспоравање броја убијених Срба у усташком концентрационом логору Јасеновац, као и да је комунистички систем то потпуно деградирао како би ширио братство и јединство, а да су Срби на крају свега постали “лоши момци”.

Подијели: