Шушњар – Мјесто монструозног усташког злочина и гробница за 5.500 невиних Срба

01.08.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да се деценијама скривала истина о страдању Срба у протеклим ратовима, па тако и о монструозном злочину у Шушњару у Санском Мосту, када су усташе на православни празник Илиндан 1941. године свирепо убиле 5.500 Срба и 50 Јевреја.

“Масовни злочин у Шушњару резултат је усташке идеологије која је почивала на геноциду над Србима, односно истребљењу српског народа, што је 1941. у Госпићу јавно изрекао усташки министар Миле Будак: `Једну трећину Срба побити, другу покатоличити, а трећу истријебити`. Овом реченицом све је речено о намјерама фашистичке Њемачке и њихових слуга – усташа, који су се одмах ставили на располагање њемачким формацијама”, истакао је Додик.

Додик је нагласио да се о овом масовном покољу над недужном српском дјецом, старцима, женама, мушкарцима у Шушњару, који су починиле усташе, дуго времена након Другог свјетског рата ћутало и свјесно гурало у заборав, јер је тако одговарало комунистичком систему и тадашњим властима како би на тај начин покушали да умање страдање српског народа, те да истином не би нарушавали своју мантру о наводном братству и јединству, које је највише коштало Србе.

“Сви ових година свједоци смо да су злочини над Србима представљени као злочини над народом или становницима, а након попсљедњег Одбрамбено-отаџбинског рата кажу над `грађанима`. Нигдје се не спомиње да су ти убијени становници, народ или грађани – Срби, иако су сви они имали своје име и презиме, своју вјеру православну, националност српску. Истина о страдању Срба се крила, па чак и овакви злочини као што је овај у Шушњару, затим у Гаравицама код Бихаћа, Јадовну, Јасеновцу, Броду на Дрини, Пребиловцима, Кључу, Приједору…”, навео је предсједник Републике Српске за Срну поводом годишњице страдања Срба у Шушњару 1941. године која ће бити обиљежена сутра у Санском Мосту.

Он је нагласио да је Шушњар један од симбола страдања Срба и иако је истина о овом злочину намјерно скривана, ипак је, као и свака истина нашла свој пут да изађе на видјело.

Додик је истакао да данас Србе називају геноцидним народом и агресором иако је српски народ највише страдао у својој историји и то само зато што су Срби и што су бранили своја огњишта.

“И данас, након гологоте коју су Срби прошли у прошлом вијеку, нама говоре о геноциду, лажно нас етикетирају да смо `геноцидни`, кажу да је Република Српска `геноцидна творевина`, а само једно стратиште за Србе – Шушњар свједок је да је за три-четири дана, од Огњене Марије до Илиндана, од усташке каме страдало 5.500 Срба и 50 Јевреја”, додао је Додик.

Према његовим ријечима, Шушњар је само једна масовна српска гробница, једно стратиште, једно мјесто на којем се ћути јер је свака ријеч сувишна, а такве и сличне јаме за Србе, нажалост, налазе се широм бивше Југославије.

“Иако је хришћански, не вјерујем да као страдалнички народ, мучен, прогоњен и убијан, можемо икада опростити оволику жртву, а о забораву не смијемо, не можемо и нећемо ни да говоримо. Данас имамо нашу Републику Српску – јединог гаранта нашег опстанка на овим просторима и једину сигурност и гаранцију да нам се више никада не понове Шушњар, Гаравице, Стара Градишка, Пребиловци, Брод на Дрини, Козара и разне друге масовне гробнице и Дрине у којима су свој вјечни спокој нашли наши преци”, указао је Додик.

Он је додао да народ који заборавља своју прошлост нема права ни на будућност и подсјетио да је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова прије двије године страдање Срба у Шушњару 1941. године уврстио на листу 31 историјског догађаја за чије се обиљежавање брине овај одбор.

Додик је нагласио да институције Српске предано раде с циљем љепше, боље и просперитетније Републике Српске, а злочин у Шушњару и сви масовни злочини над српским народом, почињени у Првом и Другом свјетском рату, као и посљедњем Одбрамбено-отаџбинском, треба да нам буду вјечна опомена и наук шта нам слиједи ако немамо своју Републику Српску.

“Оно што је неопходно за нашу и будућност наше дјеце и унучади јесте јединство и саборност око једног јединог циља – да чувамо Републику и бранимо њене интересе, јер без Републике Српске нема ни српског народа”, поручио је Додик.

Подијели: