Сутра састанак са ХДЗ-ом и “тројком”

17.01.2024.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик најавио је за сутра састанак СНСД-а са ХДЗ-ом и “тројком” на којем би требало да буде ријечи о закону о Уставном суду БиХ.

Он је подсјетио да се у јуну прошле године кренуло са законом о Високом судском и тужилачком савјету, а да је у септембру требало да се разговара о закону о Уставном суду БиХ, али да се дошло и до јануара ове године без договора, те да то треба ставити на дневни ред сутрашњег састанка.

– Предложили смо да тројицу замјенских судија, држављана БиХ, бира Парламентарна скупштина БиХ. Двоје судија бира Република Српска, четворо Федерација БиХ и троје Парламентарна скупштина БиХ. То одражава структуру БиХ. У чему је онда проблем? – упитао је Додик.

Додик је новинарима у Сарајеву рекао да стране судије у Уставном суду желе поручити да је све у Републици Српској неуставно и да је она без икаквог основа.

“Уставни суд нема надлежности да утврђује шта треба да се донесе на ником нивоу или не донесе, већ само да процјењује да ли је нека одлука у складу са Уставном или није”, нагласио је Додик и додао да Уставни суд, прије него што се донесе неки закон, већ каже да то неће бити тако.

Он је у том контексту поновио да неће добити закон о имовини на нивоу БиХ.

– Уколико неко од странаца предузме ту мјеру рачунајте да ће Република Српска донијети одлуку о независности. Не дамо имовину, земљу, неће то узети – поручио је предсједник Републике Српске.

Додик је подсјетио је да је Влада Федерације БиХ простор у Варешу додијелила једној британској фирми и упитао каква је ово земља.

– То је јад и биједа за народ у ФБиХ – оцијенио је он.

Према његовим ријечима, Британци би све да узму за један евро, за бизарну ствар да узму неку накнаду 10 милиона на годишњем нивоу, а они ће експлоатацију вршити на 500 милиона на годишњем нивоу.

– Да ли је то фер према људима који живе у ФБиХ? То неће у Републици Српској нико добити док се не види интерес Српске који је доминантан. Каква накнада? Због тога је неко смислио да се имовина пребаци на ниво БиХ, па ће наћи некога да по усвојеној концесији која је безначајна, да та права – појаснио је Додик.

На питање да ли ће сутра бити ријечи и о измјенама Изборног закона, Додик је рекао да се може о томе разговарати, али да се не може ићи само једним сегментом, сегментом који одговара ФБиХ.

– Техничке измјене су урађене зато што су страни држављани заједно са људима из Централне изборне комисије и СДА наручили биоапарате за мјерење. Сада то мора да се узме у ЦИК-у, јер пропаде бизнис који вриједи неколико милиона КМ – појаснио је он.

Додик каже да прихвата да се сутра почне, на бази његовог приједлога, разговарати о закону о Уставном суду БиХ, да се може прихватити и закон о Суду БиХ с тим да сједиште апелационог одјељења буде у Бањалуци, али само да се прихвати оно што је Савјет министара раније утврдио, без дописаних надлежности по приједлогу Дениса Звиздића.

– Можемо договорити Фронтекс, што српска страна не спори, закон о прању новца који је прошао Савјет министара. Ми немамо ништа против, али иде у пакету или не иде никако, а пакет подразумијева закон о Уставном суду – нагласио је Додик.

Подијели: