Сваки дан се води тешка политичка борба за статус Српске

08.01.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је у интервјуу за РТРС да се сваки дан у БиХ води тешка политичка борба за статус Српске, која је једини цивилизацијски, историјски одраз српских хтијења на овом простору.

Додик каже да као предсједник нема право да занемари да је за Републику Српску погинуо велики број људи, за које вјерује да су у задњој својој свијести вјеровали у Српску.

– Ја нећу бити онај који ће њихову жртву тек тако занемарити. Не занима ме БиХ и наметнута ситуација, као ни амерички амбасадор (Мајкл Марфи), а ни они који мисле да ће некога овдје преварити – рекао је Додик.

Он је истакао да га занима дијалог у БиХ и да земља буде уставна или је, како је рекао, неће бити.

Додик је нагласио да већина људи у Републици Српској жели независност Српске и да Срби већ 32 године живе идеју о независности, као и да је његово да то поштује, али и да је задужен и да води рачуна о правом тренутку.

Када је ријеч о притисцима због обиљежавања Дана Републике, Додик је рекао да притисци никад нису били јачи, али да га не интересује шта други мисле о 9. јануара, који никога не вријеђа.

– Срби су нормални и истрајни и 9. јануар је Дан Републике Српске, шта год да се покуша на том плану. Неки могу да то оспоравају вербално колико хоће, али се мора рачунати да ће Српска одговорити ако се то оспоравање чини кроз механизме Суда и Тужилаштва и тај одговор ће бити жесток – рекао је Додик.

Додик је рекао да нема намјеру некоме да пријети, али да “ако неко мисли да је дошло вријеме за коначан политички обрачун – имаће га”, те да нико у Републици Српској не треба да се забрине око тога.

Када је ријеч о изборном закону, Додик је рекао да је Српска увијек имала намјеру да врати узурпиране надлежности које су јој дате Уставом, укључујући и питање одржавања избора.

Истичући да су за живот државе најзначајнији устав и демократија, односно избори путем којим се демократија доказује, Додик је подсјетио да је Републици Српској узурпирано право да организује изборе.

– У дејтонским документима пише да ће БиХ спроводити изборе за Предсједништво и Парламентарну скупштину БиХ, а све друго неко други треба да организује, али и то су отели. Одлучили смо да донесемо наш закон којим ћемо спровести изборе на простору Републике Српске и већина за то постоји – рекао је Додик.

Додик је навео да Република Српска не одбија Изборни закон у БиХ, већ одредбе које дефинишу спорна питања.

Он је нагласио да Република Српска не руши Устав БиХ, у којем је јасно речено да ЦИК БиХ спроводи изборе за Парламентарну скупштину БиХ, односно посланике који се бирају из Српске, те за чланове Предсједништва БиХ.

– То ће радити ЦИК, ми им нећемо бранити, али ћемо општинске изборе ми спровести – рекао је Додик и најавио је да ће Републичка изборна комисија у априлу расписати изборе и да ће на тим изборима бити покушано да буду спроведене све техничке иновације које тражи опозиција.

Подијели: